Czekolada w niespodziewanym wydaniu, czyli gulasz wołowy z czekoladą

Gulasz wołowy z czekoladą
Czekolada w niespodziewanym wydaniu, czyli gulasz wołowy z czekoladą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Czy czekolada i mięso idą ze sobą w parze? Cristna Catese w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że to pyszne połączenie. Sprawdź jej przepis na gulasz wołowy z gorzką czekoladą i zaskocz wszystkich!

Gulasz wołowy z czekoladą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady 70%
    • 250 g gulaszu wołowego
      • 1/2 szklanki białego wina
        • 3 łyżki stołowego brandy
          • 100 g orzechów laskowych, obranych i posiekanych
            • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
              • kilka listków szałwii
                • 2 liście mięty
                  • kilka listków tymianku
                    • mąka
                      • sól i pieprz

                        Sposób przygotowania gulaszu wołowego z czekoladą

                        1. Aby przygotować gulasz wołowo-czekoladowy, należy zrumienić kawałki mięsa na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać je mąką, wlać wino, a zaraz potem brandy. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście szałwii, mięty i tymianku.
                          1. Gotuj gulasz na bardzo małym ogniu i przykrytej patelni, dodając od czasu do czasu odrobinę wywaru lub gorącej wody. Ważne jest, aby gulasz był długo gotowany w umiarkowanej temperaturze (minimum 1 godzina), dzięki czemu mięso ugotuje się wewnętrznie i pozostanie kruche.
                            1. Po ugotowaniu dodajemy posiekane wcześniej orzechy laskowe (jeśli chcemy, aby smak orzechów był bardziej intensywny, nie siekamy zbyt drobno).
                              1. Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać nią mięso. Na koniec ponownie włączyć ogrzewanie na kilka minut, aż czekolada całkowicie się upłynni.
                                1. Do tego dania można dodać bakłażany, które bardzo dobrze komponują się z czekoladowym smakiem.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Cristina Catese

                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości