Jakie potrawy są dobrymi afrodyzjakami? Których należy unikać, jeśli chcemy kogoś uwieść? Piotr Kucharski zdradził sekretne przepisy, które prowadzą wprost do serca przez żołądek!Francuskie tosty z czekoladą i bananami
Składniki:
1 dojrzały banan
75 g gorzkiej czekolady
4 duże kromki białego chleba
3 małe średnie jajka
1 łyżka kremówki
0,5 laski wanilii
25 g masła
mielony cynamon
cukier puder
Sposób przygotowania:
Banana pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Dwie kromki chleba ułożyć na desce i posmarować bananowo czekoladową pastą. Nałożyć na nie dwie pozostałe kromki i docisnąć tak aby powstały kanapki. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z kremówką i nasionami wanilii. Każdą z kanapek nasączyć z obu stron w jajkach i usmażyć na gorącej patelni z odrobiną masła. Smażyć z każdej strony po około 1-2 minuty aż chleb będzie lekko zarumieniony a czekolada w środku zacznie się roztapiać. Kanapki przekroić na połowę i posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.
Ostrygi z orientalnym dressingiem
Składniki:
6-8 ostryg
mały kawałek imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 dymka
1 małe chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego
Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ostrygi otworzyć przy pomocy krótkiego i twardego noża, przytrzymując je przy pomocy ściereczki kuchennej aby się nie skaleczyć. Imbir bardzo drobno posiekać, dymkę pokroić w krążki, chilli bardzo drobno posiekać. Wszystko wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowy. Nalać po łyżeczce do każdej muszli i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Crostini z figami i kozim serem
Składniki:
100 g suszonych fig
3 łyżki cukru
cząstki z 2 pomarańczy
świeży sok z 1 pomarańczy
0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu
świeżo mielony czarny pieprz
2 bagietki
200 g koziego sera pleśniowego
orzeszki piniowe
rukola do podania
Sposób przygotowania:
Figi, cukier, cząstki pomarańczy, sok pomarańczowy, rozmaryn i pieprz umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż figi zmiękną i płyn się zredukuje. Bagietki pokroić na kromki. Na nich ułożyć konfiturę z fig, wierzch posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką i rozgrzanego do 180ºC. Piec około 4-6 minut. W tym czasie podprażyć na patelni orzeszki piniowe.
Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki orzeszkami i listkami rukoli.
Chili con carne
Składniki:
300 g cebuli
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
750 g mielonej wołowiny
400 g pokrojonych, pomidorów z puszki
30 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
0,25 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
żółty tarty ser
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut.
Chili con carne można podać z guacamole, tartym serem i kwaśną śmietaną.
Brioszki z pieczonym camembertem
Składniki:
80 ml mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
350-400 g mąki pszennej
3 jajka
200 g masła
0,5 łyżeczki soli
2-3 gałązki tymianku
1 roztrzepane jajko
mak
1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszać ciasto. Zagniatać ciasto i po chwili zacząć dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiać w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku. (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, uformować z nich wałki i podzielić na około 25 części i uformować z nich bułeczki. Camembert wyjąć ze skrzyneczki i odwinąć z papieru w którym jest owinięty, odciąć wierzch z sera. Włożyć z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywać wieczkiem. Ser ułożyć na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułożyć uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostawić około 0,5 cm odległości) i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec około 15-20 minut w 190ºC.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"