Przepisy kulinarne

Czego nie podawać podczas kolacji we dwoje?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jakie potrawy są dobrymi afrodyzjakami? Których należy unikać, jeśli chcemy kogoś uwieść? Piotr Kucharski zdradził sekretne przepisy, które prowadzą wprost do serca przez żołądek!

Francuskie tosty z czekoladą i bananami

Składniki:

1 dojrzały banan

75 g gorzkiej czekolady

4 duże kromki białego chleba

3 małe średnie jajka

1 łyżka kremówki

0,5 laski wanilii

25 g masła

mielony cynamon

cukier puder

Sposób przygotowania:

Banana pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Dwie kromki chleba ułożyć na desce i posmarować bananowo czekoladową pastą. Nałożyć na nie dwie pozostałe kromki i docisnąć tak aby powstały kanapki. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z kremówką i nasionami wanilii. Każdą z kanapek nasączyć z obu stron w jajkach i usmażyć na gorącej patelni z odrobiną masła. Smażyć z każdej strony po około 1-2 minuty aż chleb będzie lekko zarumieniony a czekolada w środku zacznie się roztapiać. Kanapki przekroić na połowę i posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.

Ostrygi z orientalnym dressingiem

Składniki:

6-8 ostryg

mały kawałek imbiru

1 łyżeczka sosu sojowego

1 dymka

1 małe chilli

1 łyżeczka oleju sezamowego

Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ostrygi otworzyć przy pomocy krótkiego i twardego noża, przytrzymując je przy pomocy ściereczki kuchennej aby się nie skaleczyć. Imbir bardzo drobno posiekać, dymkę pokroić w krążki, chilli bardzo drobno posiekać. Wszystko wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowy. Nalać po łyżeczce do każdej muszli i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Crostini z figami i kozim serem

Składniki:

100 g suszonych fig

3 łyżki cukru

cząstki z 2 pomarańczy

świeży sok z 1 pomarańczy

0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu

świeżo mielony czarny pieprz

2 bagietki

200 g koziego sera pleśniowego

orzeszki piniowe

rukola do podania

Sposób przygotowania:

Figi, cukier, cząstki pomarańczy, sok pomarańczowy, rozmaryn i pieprz umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż figi zmiękną i płyn się zredukuje. Bagietki pokroić na kromki. Na nich ułożyć konfiturę z fig, wierzch posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką i rozgrzanego do 180ºC. Piec około 4-6 minut. W tym czasie podprażyć na patelni orzeszki piniowe.

Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki orzeszkami i listkami rukoli.

Chili con carne

Składniki:

300 g cebuli

5 ząbków czosnku

olej do smażenia

750 g mielonej wołowiny

400 g pokrojonych, pomidorów z puszki

30 g przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

2 listki laurowe

0,25 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka oregano

0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 szczypty mielonych goździków

1 szczypta pieprzu kajeńskiego

30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej

żółty tarty ser

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut.

Chili con carne można podać z guacamole, tartym serem i kwaśną śmietaną.

Brioszki z pieczonym camembertem

Składniki:

80 ml mleka

30 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

350-400 g mąki pszennej

3 jajka

200 g masła

0,5 łyżeczki soli

2-3 gałązki tymianku

1 roztrzepane jajko

mak

1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszać ciasto. Zagniatać ciasto i po chwili zacząć dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiać w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku. (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, uformować z nich wałki i podzielić na około 25 części i uformować z nich bułeczki. Camembert wyjąć ze skrzyneczki i odwinąć z papieru w którym jest owinięty, odciąć wierzch z sera. Włożyć z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywać wieczkiem. Ser ułożyć na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułożyć uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostawić około 0,5 cm odległości) i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec około 15-20 minut w 190ºC.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości