Czas na strączki

Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!

Puree z grochu z kotlecikami

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru

oliwa z oliwek

1 łyżka przyprawy garam masala

2 marchewki

1 puszka ciecierzycy (lub 400 g ugotowanej)

200 g jarmużu

200 g mrożonej zielonej fasolki

1,5 litr wywaru warzywnego lub wody

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek oraz imbir posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać garam masalę i przesmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę oraz porwany na kawałki jarmuż. Zalać wywarem, dodać fasolkę oraz ciecierzycę. Przyprawić sola i pieprzem. Ugotować aż warzywa będą miękkie.

Puree z grochu z kotlecikami

Składniki:

400 g grochu

1 łyżeczka mielonego kminu

oliwa z oliwek

400 g mielonej łopatki wieprzowej

1 papryczka chilli

1 pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

3 marchewki

1 duży granat

kilka listków mięty

Sposób przygotowania: Groch zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie odlać wodę, wypłukać groch pod bieżącą wodą. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Wodę odlać, groch zmiksować z kminem i oliwą z oliwek na gładkie puree, doprawić solą i pieprzem. Gdy groch się gotuje wymieszać mięso z posiekaną papryczką chilli, posiekana natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, uformować 5 cm kotleciki i usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pestkami granatu i posiekanymi listkami mięty. Dolać łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Puree z grochu podawać z kotlecikami i surówką z marchewki.

Sałatka z czarnej soczewicy

Składniki:

400 g czarnej soczewicy

1 paczka młodego szpinaku

2 pomarańcze

sól i pieprz

Sos:

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

400 g średniej wielkości krewetek

Sposób przygotowania: Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości około 25 minut (soczewica nie może się rozgotować). Soczewicę schłodzić i wymieszać z młodym szpinakiem oraz filecikami pomarańczy. Krewetki jeśli potrzeba obrać, oczyścić i podsmażyć przez chwile na oliwie z oliwek. Sos: Oliwę wymieszać z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Sosem polać soczewicę na wierzchu ułożyć krewetki.

Czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli

8 jajek

150 g masła

4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

100 g kakao

200 ml syropu z agawy

2 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

skórka otarta z jednej pomarańczy

Polewa:

100 g czekolady

50 g masła

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao. Fasolę odsączyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie razem z 6 jajkami, ekstraktem waniliowym zmiksować tak długo aż fasola będzie całkowicie zmiksowana. Masło utrzeć z syropem z agawy i pozostałymi jajkami na jednolitą masę. Połączyć ze zmiksowaną fasolą i skórką otartą z pomarańczy. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do mieszanki.

Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w rondelku. Po upieczeniu wystudzić, ciasto i polać polewą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości