Przepisy kulinarne

Czas na piknik! Szybkie i proste przepisy Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jakie dania przygotować na piknik i jak je zapakować, żeby w nienaruszonym stanie dotarły z nami na łono natury? W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej pyszne przepisy. Smacznego!

NALEŚNIKOWE ROLADKI ZE SZPARAGAMI

Składniki:

Ciasto:

150g mąki

250ml mleka

100ml wody

2 jajka

Szczypta soli

Łyżka roztopionego masła

1 mały upieczony burak (lub połówka większego)

farsz:

200g serka kremowego

½ pęczka szczypiorku

pęczek zielonych szparagów

½ pęczka młodego szpinaku

5 młodych marchewek

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto w misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i

wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Do ciasta dodaj startego na tarce buraka,

całość zblenduj i odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło,

wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnie, smaz około 1 minuty z każdej strony.

Szparagi ugotuj al. Dente, marchewki pokrój słupki, serek wymieszaj ze szczypiorkiem,

szpinak dokładnie umyj i odkrój grube końcówki.

Usmażone i ostudzone naleśniki smaruj serkiem, układaj szpinak, marchewki, szparagi,

dopraw sola i pieprzem. Naleśniki zwijaj w rulonki, i zawijaj w folię w ten sposób bez

problemu je przetransportujesz.

POMIDOROWY KUSKUS Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI:

Szklanka kaszy kuskus

4 pomidory malinowe

garść świeżej bazylii

garść świeżej mięty

garść suszonych pomidorów

garść pestek dyni

garść orzechów włoskich

cebulka dymka

mała czerwona cebula

oliwa

sok z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy pestki dyni podpraż dodaj do miski z

kusksusem. Dorzuć też posiekane zioła, cebulę i pokrojone pomidory i dymkę. Całość skrop oliwą,

sokiem z cytryny, dopraw do smaku.

BABECZKI Z CIASTA UCIERANEGO

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200g miękkiego masła

200g mąki pszennej

150g cukru

50g mąki ziemniaczanej

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

300g rabarbaru

400g truskawek

100g cukru

Kruszonka:

170g mąki

100g masła

50g cukru pudru

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne

Rabarbar pokrój w plastry (około 2 cm), przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier,

Smaż przez kilka minut, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozleciały

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencje mokrego piasku, schowaj ją do

lodówki dopóki nie zrobisz ciasta

Aby przygotować ciasto masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną

Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem o małych obrotach

Truskawki pokrój w kostkę, wymieszaj z ciastem

Ciasto przelej do małych foremek na muffinki (nie więcej niż 2/3 foremek), na ciasto wyłóż rabarbar,

przykryj go kruszonką

Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 25-30 minut (zależy od wielkości

foremek)

TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z BIAŁYM SEREM

SKŁADNIKI:

400g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)

500g mielonego białego sera

4 jajka

100g cukru

Laska wanilii

1 szklanka mocnej kawy

2 łyżki likieru kawowego

2 łyżki gorzkiego kakao

400g świeżych trusakwek

Garść świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Kawę ostudź, wymieszaj z likierem i przełóż do głębokiego naczynia. Żółtka utrzyj z połową cukru, i

ziarenkami wanilii, dodaj biały ser. Osobno ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Delikatnie

wymieszaj pianę z białek z serem. Truskawki (zostaw kilka do dekoracji) pokrój w kostkę, wymieszaj z

kremem. W dużym głębokim naczyniu (lub w kilku mniejszych) układaj naprzemiennie biszkopty

zamoczone w kawie, krem i kakao przesiane przez sitko. Na samej górze powinien znaleźć się krem i

warstwa truskawek oraz mięta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości