Przepisy kulinarne

Cukierki z fiołków - jak je zrobić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
fiołki
merrymoonmary/Getty ImagesKandyzowane cukierki z fiołków - przepis

Fiołki to nie tylko piękne kwiaty, którymi można udekorować właściwie każdą przestrzeń. Można je również zjadać, np. w formie oryginalnych cukierków, w które się zamieniają dzięki kandyzacji. Jak zrobić cukierki z fiołków? Sprawdź nasz przepis.

Cukierki z fiołków - przepis na kandyzowane

Fiołki są piękne i pyszne. Mają niezwykły kolor, zapach, kształt i, czego wiele osób nie wie, również smak. Jeśli znamy miejsce, w których jest ich pod dostatkiem, warto się skusić, nazbierać fioletowych kwiatów i spróbować zrobić z nich domowe cukierki.

Składniki:

  • świeże fiołki z łodyżkami
  • domowy syrop cukrowy - cukier plus woda
  • cukier puder

Cukierki z fiołków - sposób przygotowania

  1. 1Przygotować syrop cukrowy: w rondlu o grubym dnie wymieszać cukier z wodą w proporcji jeden do dwóch – na szklankę cukru 2 szklanki wody, ale powinna wystarczyć połowa szklanki cukru.
  2. 2Podgrzać i mieszać aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. 3Fiołki łapać za łodyżki i zanurzać pojedynczo w syropie cukrowym.
  4. 4Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kwiatek lekko rozpłaszczać palcem, by wrócił do swojej pięknej, fiołkowej formy.
  5. 5Na koniec wszystkie posypać cukrem pudrem z jednej strony.
  6. 6Gdy lekko zaschną, przewrócić na drugą stronę i tutaj też posypać cukrem pudrem. Zostawić tak na parę godzin, a najlepiej całą noc.
  7. 7Gdy fiołki już całkowicie wyschną, można poodcinać nożyczkami ich łodyżki i przełożyć je do szczelnego, szklanego słoiczka.
  8. 8Takie fiołkowe cukierki można przechowywać bardzo długo.

Fiołki krystalizowane

W Internecie nie brak porad i przepisów na fiołki kandyzowane i krystalizowane – często są mylnie uznawane za to samo, a to błąd. Fiołki krystalizowane to te zanurzone w cukrze, wcześniej posmarowane kurzym białkiem. Z każdym robi się to oddzielnie, dzięki czemu zachowują swój kształt. Po zaschnięciu stanowią świetną dekorację deserów i nie tylko. Są jednak mniej trwałe niż fiołki kandyzowane - jak te z naszego przepisu.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: merrymoonmary/Getty Images

Pozostałe wiadomości