Przepisy kulinarne

Cristina Catese i smaki Toskanii

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese i jej przepisy na dania kuchni toskańskiej. Zapachniało wakacjami! Polecamy.

Cantucci - włoskie ciasteczka z migdałami

Składniki:

Składniki na około 30 cantucci:

180 gram cukru

1 organiczne jajko

0,5 grama amoniaku do słodyczy

265 gram mąki 00

110 gram migdałów

10 gram marsala lub innego wina likierowego

½ skórki z jednej pomarańczy

1 szczypta soli

30 gram masła (w temperaturze pokojowej (miękkiego))

1 żółtko (tu potrzebny jest pędzel)

Przygotowanie: Cukier wsyp do miski i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wymieszaj za pomocą szpatułki (nie ma potrzeby bicia, ważne aby dobrze rozetrzeć kryształki cukru). Osobno w innej misce połącz mąkę i amoniak. Następnie wymieszaj i dodaj suche składniki do jajka wymieszanego z cukrem. Dodaj miękkie masło i wszystko wymieszaj. Zagnieć ciasto rękami i dodaj migdały, a następnie dodaj marsalę (lub inne wino) i startą skórkę z połowy pomarańczy. Zagniataj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane w cieście, a następnie wyjmij ciasto na blat roboczy (deskę). Podziel ciasto na dwie równe części i pokrój. Ułóż kawałki na ociekaczu pokrytym papierem do pieczenia (nie musisz ich spłaszczać, stanie się to samoistnie podczas pieczenia). Posmaruj kawałki ubitym żółtkiem (jeśli żółtko jest zbyt gęste, możesz je rozcieńczyć niewielką ilością wody). Piecz ciasteczka we wstępnie rozgrzanym do 200° piekarniku przez 20 minut, po czym wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie potnij ciasto na kawałki lekko po przekątnej, tworząc cantuccini o grubości około 1,2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i opiekaj w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 ° przez 18 minut.

Pici All'etrusca - toskańska tradycyjna pasta

Składniki:

Na pici/pastę:

200 g mąki 00

200 g mąki z pszenicy durum

sól

Na sos:

1 jajko na twardo

5-6 ząbków czosnku

1 pęczek pietruszki

liście mięty i bazylii

pikantne pecorino

olej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj pici/pastę: zagnieć mąkę ze szczyptą soli i wodą niezbędną do uzyskania spójnego i elastycznego ciasta. Zawiń ciasto w ręcznik kuchenny i pozwól mu “odpocząć” przez 30 minut. Przygotowując makaron nadawaj mu kształt długiego i grubego spaghetti “wałkując” ciasto rękami. Przygotuj sos: posiekaj jajko na twardo z czosnkiem, pietruszką, miętą i bazylią, dodaj olej dla uzyskania właściwego koloru do momentu aż uzyskasz dość płynny sos. Na końcu dodaj sól i pieprz. Ugotuj pici/pastę w obficie osolonej wodzie, odsącz, dodaj do sosu, przełóż do naczynia do serwowania, posyp tartym serem pecorino i podawaj.

Crostini rossi alla chiantigiana - czerwone grzanki z Chianti

Składniki:

200 g razowego chleba

8 plasterków toskańskiego chleba lub 8 plasterków smażonej polenty

1 łyżka kaparów

1 ząbek czosnku

2 duże dojrzałe pomidory

3 łyżki natki pietruszki

2 łyżki tymianku

ocet

3 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie: Do miski wlej ocet, zamocz w nim pełnoziarnisty chleb a następnie dobrze wyciśnij. Użyj moździerza lub miski, włóż do tego naczynia obrane pomidory, usuwając z nich uprzednio nasiona i krojąc na kawałki, dodaj: kapary, pietruszkę, tymianek, czosnek, trzy łyżki oleju, świeżo mielony pieprz, sól i wymieszaj wszystko aż nabierze jednolitej konsystencji. Rozłóż uzyskaną masę na plasterkach tostowego chleba lub na smażonej polencie i podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości