Przepisy kulinarne

Corndog, curry wurst i zapiekanka - przepisy Jaśka Kuronia na pyszną kiełbasę

Przepisy kulinarne

Źródło:
Jasiek Kuroń
Pomysły na pyszną kiełbasę

Jasiek Kuroń przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne corndogi z kiełbaską bekonowo-serową, curry wurst oraz zapiekankę z kiełbasą pod puree ziemniaczanym. To idealne dania zwłaszcza w sezonie grillowym. Poznaj sprawdzone przepisy.

Corndogi z kiełbaską bekonowo-serową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 kiełbasek bekonowo serowych JBB Bałdyga,
  • 10 patyczków do szaszłyków,
  • olej rzepakowy do smażenia 1,5 l,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • jajko klasy wagowej L,
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. 1W misce połącz wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.
  2. 2Dodaj maślankę, olej i jajko, ponownie dobrze wymieszaj.
  3. 3Odstaw na 5 minut.
  4. 4Kiełbaski nadziewaj na patyczki, włóż do ciasta i smaż w oleju rozgrzanym do 170 C.

Curry wurst – kiełbaski w sosie curry - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 kiełbasek z karkówką JBB Bałdyga,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • laska cynamonu,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 30g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 75 ml soku pomarańczowego,
  • 0,5 papryki bez pestek i drobno posiekanej,
  • szalotka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Na oleju zeszklij szalotkę posiekaną w kostkę, dodaj paprykę drobno posiekaną i smaż przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając przez minutę.
  • Dodaj sok pomarańczowy i przyprawy (curry, cynamon). Po kolejnej minucie wlej passatę, dodaj cukier.
  • Odparuj na małym ogniu.

Zapiekanka z kiełbasą pod puree ziemniaczanym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 kg kiełbasy z gospodarskiej JBB,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane,
  • marchewka starta,
  • pół szklanki zielonego groszku,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka otartego majeranku,
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 600 g puree ziemniaczanego.

Sposób przygotowania:

  1. 1Piekarnik rozgrzej do 170 C.
  2. 2Na większej patelni rozgrzej olej. Pół plastry kiełbasy delikatnie zrumień, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekany w płatki czosnek i smaż, mieszając przez 5 minut.
  3. 3Dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, groszek) oraz majeranek i pieprz ziołowy.
  4. 4Dopraw solą i pieprzem.
  5. 5Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaki, posyp solą i pieprzem. Zapiekaj przez 25 minut.

Zobacz także:

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości