Corndogi z kiełbaską bekonowo-serową - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 kiełbasek bekonowo serowych JBB Bałdyga,
- 10 patyczków do szaszłyków,
- olej rzepakowy do smażenia 1,5 l,
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- 1,5 szklanki maślanki,
- jajko klasy wagowej L,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.
- Dodaj maślankę, olej i jajko, ponownie dobrze wymieszaj.
- Odstaw na 5 minut.
- Kiełbaski nadziewaj na patyczki, włóż do ciasta i smaż w oleju rozgrzanym do 170 C.
Curry wurst – kiełbaski w sosie curry - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 kiełbasek z karkówką JBB Bałdyga,
- 500g passaty pomidorowej,
- laska cynamonu,
- 2 łyżeczki curry w proszku,
- 30g koncentratu pomidorowego,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- 75 ml soku pomarańczowego,
- 0,5 papryki bez pestek i drobno posiekanej,
- szalotka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na oleju zeszklij szalotkę posiekaną w kostkę, dodaj paprykę drobno posiekaną i smaż przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając przez minutę.
- Dodaj sok pomarańczowy i przyprawy (curry, cynamon). Po kolejnej minucie wlej passatę, dodaj cukier.
- Odparuj na małym ogniu.
Zapiekanka z kiełbasą pod puree ziemniaczanym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 kg kiełbasy z gospodarskiej JBB,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łodygi selera naciowego posiekane,
- marchewka starta,
- pół szklanki zielonego groszku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżka otartego majeranku,
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 600 g puree ziemniaczanego.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 170 C.
- Na większej patelni rozgrzej olej. Pół plastry kiełbasy delikatnie zrumień, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekany w płatki czosnek i smaż, mieszając przez 5 minut.
- Dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, groszek) oraz majeranek i pieprz ziołowy.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaki, posyp solą i pieprzem. Zapiekaj przez 25 minut.
Zobacz także:
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
- Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: