Przepisy kulinarne

Od czego zacząć przygodę z kawą? Ekspertka o tym, co warto wiedzieć o kawie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Projekt bez tytułu (14).jpg (4)

Większość z nas nie wyobraża sobie lepszego rozpoczęcia dnia niż kubek gorącej aromatycznej kawy. Ale "mała czarna" to nie tylko napój, który da nam energię na cały dzień. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy, jak ją parzyć i jak przechowywać ziarna - o tym rozmawiamy z Anną Oleksak, ekspertką kawy COSTA COFFEE, certyfikowanym sędzią międzynarodowych zawodów dla baristów oraz Q Arabica grader.

Co warto wiedzieć o kawie? Rozmawiamy z ekspertką

Dzień Dobry TVN: Kawę lubi lub nawet kocha prawie każdy z nas. Jest dla nas przyjemnością, rytuałem, okazją do chwili oddechu lub po prostu "małą czarną", która stawia na nogi! Ale przecież kawa to temat bardzo złożony, jest wiele rodzajów kaw, można ją parzyć na wiele sposobów. Od czego zacząć przygodę z kawą?

Anna Oleksak, ekspertka kawy COSTA COFFEE: Przede wszystkim kawa powinna nam smakować. Zatem najpierw warto zastanowić się co lubimy w kawie i jaki jest nasz styl jej picia. Czy to intensywny smak, gęsty napar i wyrazista goryczka, czy wolimy kawy bardziej słodkie i delikatne w smaku? A może chcemy eksperymentować i intrygują nas nuty owocowe, albo nawet kwiatowe. Takie również znajdziemy w dobrych ziarnach, na przykład w naszej kawie z Kolumbii- COSTA COFFEE Colombian Roast, albo w COSTA COFFEE The Bright Blend. Drugi krok to ulubiona metoda parzenia. Tu kierujmy się przede wszystkim naszym stylem życia. Nie każdy lubi, albo ma możliwość poświęcać dużo czasu na perfekcyjne parzenie kawy i łatwo się zniechęcić. Jeśli lubimy gęstą, intensywną w smaku kawę, to oczywistym wyborem będzie parzenie jej w ekspresie ciśnieniowym, ale można też spróbować zaparzyć swoje ulubione ziarna w kawiarce lub modnym aeropressie. Kiedy wolimy kawę w większej objętości i lubimy delektować się nią w różnych temperaturach, najlepszy będzie dla nas ekspres przelewowy. Możemy też poeksperymentować z rozmaitymi zaparzaczami do kawy, dzięki którym odkryjemy w naszym naparze więcej niuansów.

mat. prasowe

Czy aby wypić dobrą kawę w zaciszu domu musimy wydać dużo pieniędzy?

Absolutnie nie. W to, co warto inwestować to ziarna. Od ich jakości, zależy bowiem to jak smakuje kawa. I tak na przykład standardy jakości COSTA COFFEE spełnia tylko 5% ziaren kawy na świecie. Zawsze powtarzam, że to tak jak gotowaniem, bez dobrej jakości składników, nie przygotujemy pysznego dania, choćbyśmy mieli najdroższy sprzęt. Dobrze jest zaopatrzyć się w młynek i kupować kawę w ziarnach. Dłużej zachowuje ona swoją świeżość po otwarciu paczki i możemy dobrać grubość mielenia do urządzenia, którym zaparzamy kawę. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, w COSTA COFFEE HOME EDITION wszystkie mieszanki są dostępne w wersji zmielonej.

Jeśli dobierzemy właściwe proporcje kawy i wody, a także odpowiednią temperaturę wody i czas parzenia, to z dobrych ziaren zaparzymy dobry napar

Ekspertka obala mity na temat kawy

Obalmy kilka mitów dotyczących kawy. Przede wszystkim – kawy nie zalewamy wrzątkiem. A co z mieleniem ziaren i ich przechowywaniem?

Tak, kawy nie zalewamy wrzątkiem. W zależności od metody parzenia temperatura wody powinna mieć od 88 do 94 stopni Celsjusza.

Ogromny wpływ na smak kawy ma to, jak jest przechowywana. Ziarna tracą swoją świeżość, czyli wietrzeją, a także utleniają się, pod wpływem światła, wilgoci i tlenu. Dlatego przechowujmy je w oryginalnym opakowaniu, szczelnie zamkniętym z dala od innych zapachów

Jeśli parzymy kawę w ekspresie ciśnieniowym z wbudowanym młynkiem, wsypujmy odpowiednią ilość ziaren, nie przechowujmy kawy w młynku. Nie polecam też trzymania kawy w lodówce, gdzie panuje wilgoć i mamy inne produkty spożywcze, które wydzielają zapach. Zawsze warto dopasować wielkość opakowania do naszego stylu życia. Jeśli pijemy niedużo kawy, kupujmy mniejsze paczuszki, np. 200 gramów, albo wybierzmy system kawy porcjowanej.

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele odmian kaw. Jak się w tym wszystkim połapać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy? Są jakieś specjalne oznaczenia, którymi powinniśmy się kierować?

To prawda, wybór na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego jeśli chcemy zacząć zgłębiać tajniki świata kawy, warto zacząć czytać opakowania i szukać kaw jakości premium. Dobrej jakości ziarna będą bardziej złożone aromatycznie. W takich mieszankach możemy znaleźć nie tylko nuty orzechów czy czekolady, lecz także owoców czy przypraw korzennych. Warto też zwrócić uwagę na to, czy producent pozyskuje kawę w sposób zrównoważony, czy jest ona uprawiana z poszanowaniem środowiska i ludzkiej pracy. Takim potwierdzeniem jest na przykład certyfikat organizacji Rainforest Alliance, którego logo znajdziemy na opakowaniach COSTA COFFEE.

mat. prasowe

W Polsce jest coraz większa świadomość, że kawa to nie tylko tzw. "plujka". Przygotować można ją na wiele sposobów. Czym różnią się tzw. alternatywne metody parzenia od klasycznej mielonej kawy zalewanej wspomnianym wyżej wrzątkiem?

Alternatywne metody parzenia kawy, to wszystkie sposoby jej przyrządzania, poza ekspresem ciśnieniowym, czyli po prostu alternatywne do espresso. Dziś dostępnych jest na rynku wiele takich zaparzaczy, od popularnego french press, przez prosty filtr ceramiczny, metalowy, plastikowy, po modny chemex czy aeropress. Z tych metod otrzymujemy kawę o lżejszej konsystencji. Jeśli jest z dobrej jakości ziaren, powinna odkrywać przed nami różne walory smakowe i aromatyczne w różnej temperaturze. Dobra kawa zaparzona metodą alternatywną smakuje także kiedy pijemy ją w temperaturze pokojowej. Ważne jest, żeby dobrać właściwą recepturę do metody parzenia: dozę i gramaturę kawy, ilość i temperaturę wody, czas parzenia.

Jeśli umiemy dopracować recepturę i mamy dobrej jakości kawę, to i "plujka" może wyjść smaczna

Spotkałem się ostatnio z kontrowersyjnym stwierdzeniem, że "kawa bezkofeinowa to nie kawa". Ale przecież to nie jest prawda…

Faktycznie kawa nieodłącznie kojarzy nam się z pobudzającą kofeiną, ale przecież czasem chcemy czy nawet musimy kofeinę ograniczyć. Wówczas naprawdę warto sięgnąć po kawę bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa to naturalne ziarna kawowca, które zostały poddane procesowi dekofeinizacji, czyli wypłukiwaniu kofeiny. Warto wiedzieć, że kawa naprawdę działa na wszystkie pięć zmysłów i pobudzić nas może już sam jej zapach i smak, a także nasz poranny rytuał wokół jej przyrządzania i konsumpcji. Polecam spróbować The Decaf Blend z kolekcji COSTA COFFEE HOME EDITION. Ponieważ pracujemy na dobrej jakości ziarnach, a kofeina jest usuwana za pomocą naturalnych substancji, gwarantuję, że nie zauważymy różnicy w smaku!

Na koniec naszej rozmowy nie mogę nie zapytać o Pani ulubioną kawę i jej przygotowanie. Strzelam: na pewno czarna!

Tak, najbardziej lubię czarną kawę, bez dodatków. Rano zwykle parzę ją w większej ilości właśnie metodą alternatywną. Mielę ziarna w młynku automatycznym i używam zaparzacza clever dripper. W ciągu dnia piję espresso. Lubię kawy z nutami owocowymi, więc z kolekcji COSTA COFFEE HOME EDITION, najbardziej smakuje mi Colombian Roast. Natomiast często gdy mam ochotę na coś słodkiego.. przygotowuję sobie cappuccino. Dobra kawa ma również naturalną słodycz, która w połączeniu ze słodyczą mleka oraz kremową teksturą pianki w cappuccino tworzy niemal deser. Do kaw mlecznych wybieram zwykle naszą kultową już chyba mieszankę Signature Blend. W połączeniu z mlekiem przypomina w smaku maślane ciasteczka z orzechami.

mat. prasowe

Autor: Adrianna Kowalczyk

Pozostałe wiadomości