Przepisy kulinarne

Co można zrobić z czerstwego chleba?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Szefem w kuchni Dzień Dobry TVN jest dziś Joseph "Józek" Seeletso, który podpowiada jakie potrawy można zrobić z czerstwego chleba. Najlepiej do tego nadaje się chleb trzydniowy. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Józek!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Zupa

Składniki:

225 g ziemniaków

150 ml śmietany 18%

2 średnie pory

1 l bulionu warzywnego

1 łyżka oleju

1 cebula

Pieprz

Sól

Pesto

Składniki:

150 ml oliwy z oliwek

50 g sera pecorino

2 garście kolendry

2 ząbki czosnku

Pieprz, Sól

Grzanki

Składniki:

3 kromki chleba bez skórki

25 g niesolonego masła

Oliwa z oliwek

Pieprz, Sól

Przygotowanie zupy: W dużym garnku pogrzej olej, wrzuć cebulę, ziemniaki i pora, obsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion warzywny, zagotuj i dobrze przypraw solą i pieprzem. Gotuj aż jarzyny zmiękną. Zmiksuj dokładnie na krem, dopraw śmietaną. Przygotowanie pesto: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Przygotowanie grzanek: Podgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojony chleb, dodać sól i pieprz oraz łyżkę oliwy, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i osuszyć na papierze kuchennym.

Tosty francuskie z syropem klonowym i bekonem

Składniki:

75 g masła

12 plastrów bekonu

3 kromki chleba

3 jajka

Syrop klonowy

Pieprz, Sól

Przygotowanie: Plastry bekonu grilluj na patelni, odstaw. Jajka ubij w głębszym talerzu, dopraw. Zamocz kromki chleba w jajku, dociśnij aby chleb wchłonął jajka. Rozgrzej masło na patelni i smaż kromki z dwóch stron po 2 min do zarumienienia. Przekrój kromki na trójkąty, na każdy połóż po plastrze bekonu i oblej syropem klonowym według uznania.

Penne z karmelizowaną kapustą i bułką tartą

Składniki:

200 g poszatkowanej kapusty

75 ml oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

3 łyżki masła

2 op. kremowego sera koziego

2 szklanki makaronu penne

2 łyżki szczypiorku

1 szklanka bułki tartej

1 duża cebula

0,5 łyżeczki chili

Przygotowanie: W rondelku rozgrzej masło i podsmaż rozgnieciony czosnek, ma być miękki. Dodaj bułkę tartą i mieszając smaż przez kolejne 2 minuty, aż się zarumieni. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż, następnie poszatkowaną kapustę i mieszając smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Następnie dodaj kapustę, bułkę tartą z czosnkiem i chili i na końcu ser kozi. Dobrze wymieszaj. Całość udekoruj szczypiorkiem.

Bananowo-chlebowy pudding

Składniki:

12 szklanek chleba pokrojonego w kostkę

6 żółtek

4 szklanki mleka

2 laski cynamonu

2 banany

2 jajka

1,2 szklanki cukru

1 łyżka orzechów włoskich

1 op. jogurtu bałkańskiego

starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Podgrzej mleko z cukrem , cynamonem i skórką z pomarańczy w średnim rondlu, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Wystudź i włóż do lodówki na około 8-12h, najlepiej na noc. Rozgrzej piekarnik do 220 C. Wyciągnij laski cynamonu z mleka. Ubij lekko żółtka oraz jajka i wlej do mleka, lekko ubijając całość. Wysmaruj kokilki masłem. Przełóż na zmianę banany z chlebem do kokilek, dołóż papaję, orzechy i zalej mlekiem. Nalej ciepłą wodę do połowy wysokości kokilek, wstaw kokilki do wody i piecz przez 30 min. Udekoruj jogurtem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości