Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.Miso z kurkami, wędzonym tofu i brokułami
Składniki:
garść kurek lub borowików
1 op. wędzonego tofu
3 łyżki oleju
1/2 marchewki pokrojonej w drobną kostkę
5 cm pora pokrojonych w cienką zapałkę
1 l wody
wodorosty kombu 15 cm
80 g miso (ew. 200 g łososia)
dwa pęczki włoszczyzny
pieczarki
Przygotowanie:
Wszystko zaczęło się od wywaru z listownicy japońskiej zwanej kombu. Japońskiemu naukowcowi udało się skoncentrować intensywny smak. Na podobnej zasadzie powstają mocne buliony mięsne lub grzybowe. Z wodorostów robimy wywar, oczyszczamy je mokrym ręcznikiem, nacinamy ukośnie i wrzucamy do zimnej wody, po zagotowaniu wyciągamy (jeśli nie mamy wodorostów – możemy zrobić mocny wywar z warzyw i grzybów). Wywar zachowujemy. Przesmażamy oczyszczone grzyby na oleju, lekko solimy i podlewamy wywarem, następnie dodajemy, marchewkę, porwane na drobne różyczki brokuły i chwile ogrzewamy. Część wywaru mieszamy z pastą miso w osobnej miseczce, łączymy razem, mieszamy i zagotowujemy. Teraz dodajemy tofu, ewentualnie rybę z porem i szczypiorkiem. Ten mocny smak możemy też uzyskać z rodzimych produktów. Grzyby, długo dojrzewający ser, szynka i pomidorki koktajlowe – prosto z pieca. Czyż nie brzmi pysznie?
garść borowików i rydzy
garść pomidorków koktajlowych
2 kromki chleba razowego
garść długo dojrzewającego sera i szynki
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
bazylia
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebule siekamy drobno i smażymy na oliwie z oczyszczonymi i porwanymi grzybami oraz szynką. Z chleba robimy grzanki i kroimy w kostkę. Wszystko razem z pomidorami lekko doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka kropli oliwy. Całość ładujemy do foremki, ser rozkładamy na górze i do pieca na 180 C stopni. Palce lizać!
Wieprzowina smażona z Dashi i glonami Nori
Składniki:
500 g makaronu pszennego yakisoba
1 główki kapusty białej
300 g szynki wieprzowej lub polędwiczki
2 garści kiełków fasoli mung
Sos rybny
Sos ostrygowy
4-5 wodorostów nori
Odrobina imbiru
Szczypta dashi w proszku
(wszystkie składniki dostępne w sklepach z orientalna żywnością)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w cienkie plastry, a kapustę drobno siekamy. Na oleju przesmażamy szynkę i zdejmujemy do miseczki, następnie na tę samą patelnię wkładamy kapustę i przesmażamy. Gdy kapusta się zrumieni, wlewamy szklankę wody i wsypujemy dashi, dusimy aż częściowo odparuje. Dokładamy mięso, kiełki oraz doprawiamy sosem rybnym i ostrygowym. Podajemy posypane posiekanymi glonami nori.
Krem z suszonych pomidorów, parmezanu ze smażonymi grzybami shitake
Składniki:
1 l buliony warzywnego
mały słoik suszonych pomidorów
kawałek skórki z parmezanu
5-6 dojrzałych pomidorów
1 cebula posiekanej w plasterki
kilka grzybów shitake
kilka filecików anchois
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu dodajemy suszone pomidory, parmezan i pomidory świeże bez skórki. Gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną, a następnie miksujemy na krem. Na oleju z suszonych pomidorów przesmażamy grzyby schitake. Podajemy porcję kremu z filecikiem anchois i grzybkiem schitake.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"