Przepisy kulinarne

Co łączy Steve'a Jobsa i Anię Starmach?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

 

 

 

Apple pie

Składniki:

Ciasto:

600g mąki

2 łyżki cukru

2 szczypty soli

250g masła

Pół szklanki zimnej wody

6 jabłek

Pół szklanki cukru

Garść rodzynek

Łyżeczka cynamonu

4 łyżki masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i odłóż do lodówki na min 30 min. Jabłka obierz, pokrój w grube plastry. Masło rozpuść na głębokiej patelni, wrzuć na nią jabłka, cukier, cynamon, smaż około 15 minut, pod koniec dodaj rodzynki, wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj, podziel je na 2 części. Jedną z nich przełóż do wysokiej formy na tartę lub do tortownicy, brzegi ciasta powinny wychodzić ponad formę. Na ciasto nałóż jabłka przykryj je drugim kawałkiem ciasta, dolną i górna warstwę ciasta sklejaj ze sobą tak jak skleja się brzegi pierogów. Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Szarlotka z gruszkami i bezą

Składniki:

Ciasto:

250g masła

4 żółtka 6 białek

600g mąki

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka proszku do pieczenia

Farsz:

4 jabłka

4 gruszki

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami, dodaj 1 łyżkę drobnego cukru, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Owoce obierz i pokrój na drobne kawałki. Przysmaż je na maśle, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i duś około 15 minut. Zimne ciasto podziel je na 2 równe części. Jedną rozwałkuj cienko i przełóż do prostokątnej formy, na ciasto wyłóż farsz jabłkowo-gruszkowy. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce, pokrywając równomierni owoce. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Białkami pokryj ciasto. Piecz je około 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Strudel jabłkowy

Składniki:

½ Opakowania ciasto fillo

6 jabłek

4 łyżki bułki tartej

2 garści rodzynek

Łyżeczka cynamonu

Pół szklanki drobnego cukru

Pół kostki masła (do smażenia jabłek i smarowania ciasta)

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój w grube plastry, podduś je na maśle, dodaj cukier, sok z cytryny, rodzynki i cynamon, smaż około 10 minut. Rozłóż 1 płat ciasta fillo, posmaruj je roztopionym masłem, przykryj kolejnym płatem ciasta, czynność powtarzaj przynajmniej 3 krotnie. Na ciasto wyłóż farsz jabłkowy, brzegi posmaruj masłem i zwiń ciasto w gruba roladę. Ciasto piecz około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Tarta jabłkowa "Tatin"

Składniki:

Ciasto:

175g mąki pszennej

75g masła

2 żółtka

40g cukru pudru

Farsz:

6 jabłek, twardych kwaśnych

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnice dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier, wyrabiaj aż ciasto zlepi się w kulkę, jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnie wsyp cukier, poczekaj aż zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaj masło, wymieszaj, do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10-15 minut aż zmiękną. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni ,przykryj je rozwałkowanym ciastem, jego brzegi zawiń do środka tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.

Szarlotka sypana

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

100g masła

6 jabłek

Przygotowanie:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Iza Wodzinska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości