Przepisy kulinarne

Co jeść na poprawę nastroju? Skorzystajcie z przepisów!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!

Rozgrzewająca woda ziołowa

Składniki:

1/2 laski cynamonu cejlońskiego

6 ziarenek zielonego kardamonu

3 goździki

3 plasterki imbiru

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 l wody

ciepła woda do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wodę z przyprawy gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Podajemy w takiej formie lub rozcieńczone ciepłą wodą.

Porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 25 - 30 minut.

Sałata "Ave, Cezar"

Grzanki czosnkowe:

2 kromki dobrej jakości żytniego lub bezglutenowego np. gryczanego chleba na zakwasie pokrojonego w kostkę

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 poszatkowany ząbek czosnku

100 g sałaty rzymskiej porwanej na mniejsze kawałki

1 - 2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w paski i grillowana na suchej patelni

1/2 ogórka pokrojonego w plasterki

tofu z sumakiem:

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

150 g naturalnego tofu pokrojonego w plastry

1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)

1 łyżeczka sumaku

dressing:

śmietanka z pestek słonecznika

50 g pestek słonecznika

150 ml wody

½ łyżeczki czosnku w proszku

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżka niepasteryzowanego, jasnego miso

1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kromki chleba pokrojone w kostkę obtaczamy w oliwie i czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem i pieczemy około 10 minut, aż będą przypieczone i chrupiące. Grzanki łączymy z pozostałymi składnikami. Przed podaniem polewamy dressingiem (2/3 przygotowanej porcji). Przygotowujemy tofu z sumakiem: na oliwie podsmażamy z dwóch stron plastry tofu. Kiedy będą lekko przyrumienione, polewamy je tofu. Odparowujemy chwilę tofu, aby pokryło plastry słoną glazurą. Na zakończenie tofu posypujemy sumakiem. Przygotowujemy dressing: pestki słonecznika miksujemy z wodą na jednolitą śmietankę. Śmietankę miksujemy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego sosu.

Porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 25 minut (plus czas gotowania ciecierzycy)

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki:

100 g ciecierzycy namoczonej na noc i dokładnie wypłukanej

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego

2 poszatkowane szalotki

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku

250 ml passaty pomidorowej

1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

śmietanka z pestek słonecznika:

50 g pestek słonecznika

150 ml wody

do podania: 100 g ryżu Basmati (może być brązowy) ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Najlepiej i najszybciej zrobić to w szybkowarze. Odpowiednio ugotowana ciecierzyca powinna bez problemu rozgniatać się między palcami. Na oliwie podsmażamy rozmaryn. Kiedy wydobędzie się aromat, dodajemy szalotki. Podsmażamy je 2 - 3 minuty na dużym ogniu. Cały czas mieszamy. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem. Jak wydobędzie się aromat, dodajemy tymianek, kmin rzymski i po chwili wlewamy passatę. Dodajemy sól. Całość dusimy przez chwilę i wlewamy 2/3 przygotowanej porcji śmietanki z pestek słonecznika. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty, aż smaki się połączą, a danie się zagęści. Podajemy z ryżem Basmati. Super smakuje również z prostą sałatką z ogórka, papryki, marchewki z sokiem cytryny i dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno (np. rzepakowym).

Uwaga: Jeśli nie mamy energii na moczenie i gotowanie ciecierzycy, możemy w ostateczności użyć ciecierzycy ze słoika (lepiej nie z puszki). To zdecydowanie skróci i uprości wykonanie tego przepisu.

Porcja dla 5 osób (maksymalnie 2 - 3 czekoladki na porcję), trudność: łatwe, czas przygotowania: 10 minut (plus godzina chłodzenia)

Ajurwedyjska czekolada

Składniki:

2 łyżeczki mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego)

2 łyżeczki ashwagandhy

2 łyżeczki gotu kola

10 goździków

2 szczypty nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

4 - 5 łyżek kakao (najlepiej surowego)

4 łyżki naturalnego miodu

2 łyżki dobre jakości masła sklarowanego (najlepiej domowego)

olej ryżowy do wysmarowania papieru

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy przesypujemy do młynka do kawy i mielimy na bardzo drobny proszek. Przesypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i ugniatamy, aż masa będzie przypominała czekoladę. Masę wykładamy na papier do pieczenia posmarowany tłuszczem. Ugniatamy ją, tak aby utworzyła się "tabliczka" o grubości około 2 - 3 mm. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kroimy czekoladę na mniejsze kawałki (o boku 1,5 - 2 cm). Jako, że ma tendencję do szybkiego roztapiania się, przechowujemy ją w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości