Ciecierzyca dobra na wszystko

Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Można z niej zrobić praktycznie wszystko: od zupy przez drugie danie, pastę na kanapki, popcorn oraz smaczny i zdrowy deser. Jak? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali kilka potraw z ciecierzycy.

"Popcorn”"z ciecierzycy

Składniki:

100 g ciecierzycy namoczonej minimum przez noc

Olej ryżowy do smażenia

Dodatki do wyboru

Drobna, nierafinowana sól do smaku

1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Dobrej jakości mieszanka curry w proszku

Przygotowanie:

Dobrze wypłukaną, odsączoną ciecierzycę smażyć w dobrze rozgrzanym oleju ryżowym (ciecierzyca jest gotowa kiedy wyjęte ziarenko jest chrupiące i złotobrązowe).

Ciecierzycę przełożyć na papierowe ręczniki kuchenne i dobrze odsączyć.

Obtaczać w wybranych dodatkach.

Pakora z warzyw

Składniki:

Ciasto

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej

Woda

Warzywa

Różyczki brokuła pocięte na pół lub na cztery części (w zależności od wielkości)

Ćwiartki obranej cebuli

Słupki marchewki

Szerokie paski papryki

Olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie sypkie składniki ciasta.

Dodać taką ilość wody, aby - cały czas mieszając - uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego.

Warzywa moczyć w cieście i przekładać do rozgrzanego tłuszczu.

Smażyć na złoto-brązowy kolor, aż ciasto stanie się chrupkie, a warzywa miękkie.

Przed podaniem odsączyć na sitku lub na ręcznikach papierowych.

Grecka zupa cytrynowa z ryżem i ciecierzycą

Składniki:

2 łyżki oliwy

2-3 ząbki drobno poszatkowanego czosnku

150 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach

70 g pokrojonego w plasterki selera naciowego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Około 1 l wody

70 g ryżu

1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc lub 3/4 szklanki ciecierzycy ze słoika

2 łyżeczki oregano

Sok z 1/2 cytryny

Skórka otarta z 1/2 cytryny

Poszatkowany pęczek koperku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka nierafinowanej soli

Oliwa do podania

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę gotować, aż będzie miękka (np. w szybkowarze).

Na oliwie podsmażyć czosnek (tak, aby go nie spalić).

Dodać włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach i seler naciowy.

Dodać liść laurowy i pieprz.

Całość dusić pod pokrywką na średnim ogniu około 7 min.

Co jakiś czas mieszać uważając aby warzywa się nie przypaliły.

Dodać wodę, ryż i ugotowaną wcześniej ciecierzycę (lub taką ze słoika).

Gotować około 25 min., aż zupa się zagęści i ryż będzie dobrze ugotowany, a warzywa miękkie.

Dodać pozostałe składniki.

Jeśli zupa jest za gęsta dolać jeszcze trochę wrzątku.

Sprawdzić smak. W razie potrzeby dodać trochę soli lub soku z cytryny.

Podawać z oliwą.

Ciecierzyca w sosie pomidorowo-kokosowym

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)

1 łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka dobrej jakości przyprawy curry z proszku (bez glutaminianu sodu)

1 szklanka passaty pomidorowej

200 ml dobrej jakości mleka kokosowego (minimum 75% miąższu kokosowego)

100 g ciecierzycy namoczonej przez noc, wypłukanej i dobrze ugotowanej (najlepiej w szybkowarze) lub około 150 g soczewicy ze słoika lub w ostateczności z puszki

1 łyżeczka utartych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy ziarenek kolendry

Czerwone chilli w proszku do smaku (opcjonalnie)

Nierafinowana sól do smaku

100-150 g ryżu Basmati ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Poszatkowana natka kolendry

Przygotowanie:

Kmin podsmażyć na oleju, aż wydobędzie się aromat (uważamy, aby go nie przypalić).

Starty imbir i poszatkowany czosnek mieszać na pastę.

Dodać ją do kminu i podsmażyć, aż wydobędzie się aromat.

Dodać cynamon, curry z proszku, passatę i mleko kokosowe.

Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub gotową) i utarte ziarenka kolendry oraz chilli.

Dodać nierafinowaną sól do smaku.

Całość gotować jeszcze chwilę, tak aby smaki się połączyły.

Posypać natką kolendry.

Podawać z ryżem Basmati.

Laddu z polewą czekoladową

Składniki:

Laddu

100 g oleju kokosowego (może być rafinowany) lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

100 g mąki z ciecierzycy

Szczypta nierafinowanej soli

50 g melasy buraczanej lub innego słodu, syropu lub melasy

2 łyżki ksylitolu

Polewa czekoladowa

100 g melasy buraczanej lub innego wybranego słodu, melasy, syropu

20 g oleju kokosowego (może być rafinowany) lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

20 g kakao

Przygotowanie:

Tłuszcz i mąkę z ciecierzycy przełożyć do garnka. Dodać sól. Całość prażyć na małym ogniu przez około 10 min.

Cały czas mieszać (uważamy, aby nie przypalić masy).

Mąka z ciecierzycy w tym czasie powinna zmienić zapach na lekko orzechowy.

Po tym czasie wlewać melasę.

Szybko i dokładnie mieszać, tak aby nie utworzyły się grudki.

Cały czas mieszając gotować jeszcze przez około 5 minut.

Pod koniec gotowania dodać ksylitol.

Dokładnie mieszać i zdjąć z ognia.

Masę przełożyć do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy.

Rozprowadzić ją cienko tak, aby utworzyła równą warstwę.

Włożyć na minimum 30 min. do lodówki.

W między czasie przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki przełożyć do małego garnuszka.

Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.

Po 2-3 min. od zagotowania masa polewa powinna osiągnąć odpowiednią konsystencję.

Polewę czekoladową zdjąć z ognia i wylewać na laddu.

Rozprowadzić ją tak, aby utworzyła się równa warstwa i przykryła całe laddu.

Laddu z polewą czekoladową włożyć jeszcze raz do lodówki na minimum 30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości