Ciasto z pieczonymi winogronami. Ten przepis Cie zaskoczy

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Połowa sierpnia to okres zbiorów winogron w Polsce. Z tej okazji Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak można wykorzystać te sezonowe, świeże owoce do pysznych wypieków. Sprawdź jego ciasto z pieczonymi winogronami i syropem. Palce lizać!

Ciasto z pieczonymi winogronami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g białych winogron
    • szklanka białego cukru
      • 4 jajka
        • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
          • szklanka mąki
            • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

              Składniki na syrop:

              • 2 szklanki soku winogronowego
                • 2 i 3/4 szklanki cukru
                  • 3 liście laurowe
                    • świeża gałązka rozmarynu
                      • skórka z jednej cytryny

                        Sposób przygotowania ciasta z pieczonymi winogronami

                        1. Ze składników na syrop gotujemy mieszaninę, ok 5 min, by nie zrobił nie brązowy karmel. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przelewamy do foremki o śr. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
                          1. Na syrop układamy ciasto i białe winogrona.
                            1. Do miski robota kuchennego dajemy żółtka i ubijamy je z połową cukru. Po uzyskaniu gładkiej, kremowej masy, wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
                              1. Z białek ubijamy bezę i łączymy ją w trzech partiach z gotowym miastem, aby nadać puszystości.
                                1. Gotowe ciasto delikatnie przelewamy do foremki z winogronami i pieczemy ok 40/45 min w temp. 180 st.
                                  1. Gotowe ciasto studzimy na blacie i przewracamy do góry nogami ok godzinę po upieczeniu.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Bartek Boratyn

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości