Przepisy kulinarne

Ciasto z buraka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, zupa krem z pieczonych buraków, polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłka oraz carpaccio z buraka dla dzieci ze słodkim serem mascarpone i granatem - takie przepyszne cuda przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.

Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami

Składniki:

3 jajka

250 g cukru trzcinowego

100 g gorzkiej czekolady

1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii

200 g mąki

30 g gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

220 ml oleju

1/4 łyżeczki soli

300 g ugotowanych i ostudzonych buraków

50 g suszonych śliwek namoczonych w wodzie przez ok. 30 min.

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia ciasta i wyłóż papierem do pieczenia. Doskonale nadaje się klasyczna tortownica. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zmiksuj w blenderze. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada trochę wystygnie, dodaj do masy jajecznej wraz z ziarenkami laski wanilii lub cukrem waniliowym. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodawaj do masy jajecznej na przemian z olejem ciągle miksując. Na sam koniec dodaj buraki, śliwki odsączone z wody oraz sól i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

700 g oczyszczonych buraków

5 łyżek oliwy cytrynowej (może być zwykła)

3 łyżki octu balsamicznego

1 duża cebula pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 l wywaru z jarzyn

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

1 szklanka mleka koksowego

2 łyżki soku z limonki

2 ugotowane ziemniaki na półmiękko

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

szczypta pieprzu czarnego

szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Buraki zawiń w folię i skrop oliwą i octem balsamicznym, dodaj soli i pieprzu, i piecz w piekarniku przez ok. godzinę. Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oleju kokosowego. Podsmaż czosnek z cebulą, dodaj upieczone i obrane ze skórki buraki i zalej wywarem. Gotuj przez 10 min. z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodaj mleko kokosowe i sok z limonki, i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na patelni rozgrzej pozostały olej kokosowy i na dużym ogniu podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę, tak by zrobiły się miękkie i chrupkie. Przed podaniem zupy kremu udekoruj ziemniakami i posyp zieloną pietruszką.

Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłka

Składniki:

1 polędwica wieprzowa pokrojona na cienkie plasterki

2 buraki starte na tarce o grubych oczkach

1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach

1 łyżka żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie

1 duża cebula czerwona pokrojona w piórka

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki soku z cytryny

100 g twardego sera feta

4 liście sałaty

1/2 opakowania kiełków słonecznika

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmaż polędwicę wieprzową z cebulą, dodatkiem soli i pieprzu. Podsmażaj do miękkości. Na koniec podlej dwoma łyżkami słodkiej śmietanki. Na osobnej patelni podsmaż pozostały olej i wrzuć buraki, jabłka i odsączoną żurawinę. Podsmażaj do miękkości z dodatkiem soli, cukru, pieprzu. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Na talerzu wyłóż sałatę, następnie polędwicę, a na wierzchu ułóż pierzynkę z buraków i jabłek. Na koniec posyp serem feta i kiełkami słonecznika.

Carpaccio z buraka dla dzieci ze słodkim serem mascarpone i granatem

Składniki:

4 ugotowane na parze buraki

500 g sera mascarpone

4 łyżki słodkiej śmietanki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z limonki

1 laska wanilii

szczypta cynamonu opcjonalnie

garść rukoli do dekoracji

4 łyżki ziarenek z granata

2 łyżki drobnej skórki kandyzowanej z pomarańczy

kilka listków mięty

Przygotowanie:

W misce utrzyj ser ze śmietaną, cukrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii. Cynamon potraktuj opcjonalnie, jeśli Twoje dziecko lubi ten smak. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj plasterki pokrojonego buraka. Na nim ułóż kulki zrobione z masy serowej i całość posyp ziarenkami granata, skórką kandyzowaną i listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości