Przepisy kulinarne

Ciasto kaktus, czyli przepis na orzeźwiający deser bez pieczenia

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
o2.pl
masa do ciasta kaktus

Ciasto kaktus to świetna propozycja na letni deser, ale nie tylko. Jest orzeźwiający, pyszny, kolorowy i co ważne – całkiem łatwy w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis na ciasto kaktus krok po kroku.

Ciasto kaktus to deser nawiązujący smakiem i kolorem do popularnych lodów o tej samej nazwie. Można go przygotować w kilku prostych krokach i co najważniejsze, bez użycia piekarnika.

Pomysł na letni deser po królewsku
Pomysł na letni deser po królewsku Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto kaktus – przepis

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 620 ml śmietanki kremówki
  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 300 g malin
  • 300 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze: żółty, zielony
  • pestki malin

Ciasto kaktus - sposób przygotowania

  1. 1Do szklanki gorącej wody wsypać galaretki cytrynowe i dwie łyżeczki żelatyny/agaru.
  2. 2Wszystko dokładnie wymieszać, aby substancja żelująca i galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić do wystygnięcia.
  3. 3Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej wyłożyć warstwę herbatników.
  4. 4Maliny przetrzeć przez sito.
  5. 5Do twarogu dodać cukier puder i zmiksować. Dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Następnie dodać tężejącą galaretkę i po raz kolejny zmiksować.
  6. 6500 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno i podzielić na dwie części.
  7. 7Do jednej dodać żółty barwnik, do drugiej mus z malin.
  8. 8Na herbatniki w blaszce wylać żółtą masę i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
  9. 9Następnie wylać malinowy mus i całość wstawić do lodówki na około godzinę.
  10. 10120 ml śmietanki kremówki wlać do rondelka i dodać białą czekoladę.
  11. 11Podgrzać do momentu, aż wszystko się rozpuści.
  12. 12Dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać.
  13. 13Dodaj pestki malin i ponownie wymieszać.
  14. 14Deser wyjąć z lodówki, polać z każdej strony zieloną polewą i włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: o2.pl

Źródło zdjęcia głównego: Anna Efetova/Getty Images

Pozostałe wiadomości