Ciasto jogurtowe – z owocami, kubeczkowe, fit, szybkie, a przede wszystkim pyszne! Zobacz, jak zrobić ciasto jogurtowe!

ciasto jogurtowe z cukrem pudrem na stole
retales botijero / Getty Images
Ciasto jogurtowe to pyszny deser, który Twoi bliscy pokochają. Można je przyrządzić w różnych wersjach, np. ciasto jogurtowe z owocami, i zawsze wyjdzie doskonale!

Ciasto jogurtowe z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem – wszystkie wariacje na jego temat są równie smakowite! Zobacz, jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe, które zasmakuje każdemu!

Szybkie ciasto jogurtowe – przepis podstawowy

Wilgotne ciasto jogurtowe to przysmak, który powinien zagościć na Twoim stole. Co więcej, przepis na ciasto jogurtowe jest niezwykle prosty! Przygotuj: szklankę jogurtu naturalnego, szklankę cukru, 150 g masła, 5 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli.

Dodaj do białek sól i ubij na sztywną pianę. Następnie utrzyj masło z cukrem, dodając co chwilę żółtka. Powoli na zmianę dodawaj mąkę i jogurt, mieszając całość łopatką. Potem do masy dołóż ubitą wcześniej pianę i wymieszaj wszystko łopatką. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.

Tak przygotowane ciasto jogurtowe, wilgotne i pyszne, po ostygnięciu wyjmij z foremki. Ten bazowy przepis możesz wykorzystać na różne sposoby, np. piekąc wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami, śliwkami czy innymi owocami.

Cała rodzina ma ochotę na ten przysmak? A może przyjdzie mnóstwo znajomych? W przypadku ciasta jogurtowego przepis na dużą blachę to po prostu podwojone składniki!

Ciasto jogurtowe z owocami – z truskawkami, ze śliwkami i inne smakowite przepisy

Proste ciasto jogurtowe możesz wzbogacić o zupełnie nowy smak, dodając do niego owoce! Jak to zrobić? Na takie ciasto jogurtowe przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy wyłożyć gotową masą formę i na wierzch ułożyć przygotowane owoce. Teraz masz mnóstwo możliwości:

· ciasto jogurtowe z truskawkami – usuń szypułki i dokładnie umyj owoce, a następnie pokrój na plasterki,

· ciasto jogurtowe ze śliwkami – umyj owoce, usuń pestki, a następnie pokrój śliwki na ćwiartki,

· ciasto jogurtowe z malinami – maliny wystarczy umyć i pokryć nimi masę,

· ciasto jogurtowe z jabłkami – obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na plasterki,

· ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – możesz przygotować świeże owoce, myjąc je, krojąc na drobne części i usuwając pestki, lub użyć tych z puszki,

· ciasto jogurtowe z jagodami – jagody umyj i wysyp na ciasto tak jak maliny,

· ciasto jogurtowe z borówkami – borówki przygotuj tak samo jak jagody i maliny,

· ciasto jogurtowe z wiśniami – owoce umyj, przekrój na pół i usuń pestki,

· ciasto jogurtowe z morelami – morele przygotuj tak jak brzoskwinie lub użyj owoców z puszki,

· ciasto jogurtowe z porzeczkami – owoce umyj i wysyp na placek,

· ciasto jogurtowe z gruszkami – owoce umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki,

· ciasto jogurtowe z czereśniami – postępuj tak jak w przypadku wiśni.

Zimą możesz przygotować ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Wypróbuj przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami lub innymi owocami nawet w mroźne dni!

Taki prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami to wiele możliwości. Warto też przed upieczeniem pokryć je kruszonką. Przygotuj: 60 g mąki, 30 g masła i 30 g cukru. Posiekaj wszystko i pokrusz, a następnie posyp owoce. Takie ciasto jogurtowe z kruszonką możesz przygotować też bez dodatków.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, budyniem lub galaretką – odkryj nowe smaki!

Przygotowanie takich specjałów nie trwa długo. Najpierw pokrój łodygi na krótkie, mniej więcej 2-centymetrowe odcinki, zasyp je cukrem pudrem, a następnie ułóż na masie surowego ciasta.

Ciasto jogurtowe z budyniem jest jeszcze łatwiejsze. Po prostu zagotuj 3 paczki budyniu i wylej płynną masę na ciasto przed pieczeniem.

Wolisz ciasto jogurtowe z galaretką? Przygotuj kilka galaretek i jedną z nich, np. cytrynową, wylej przestudzoną na gotowe ciasto. Wystarczy jedno opakowanie. Pozostałe smaki, gdy już stężeją, pokrój w kostkę i posyp nimi jeszcze lekko płynną galaretkę cytrynową.

Prawdziwym hitem na przyjęciach jest ciasto jogurtowe kubeczkowe. Twoją miarką będzie kubek po jogurcie naturalnym. Wymieszaj kubeczek jogurtu, 3 kubeczki mąki, 2,5 kubeczka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka i kubeczek oleju. Piecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 180oC przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe fit – dietetyczne ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe fit to pomysł dla osób na diecie. Przygotuj 2 jogurty, 30 g oliwy z oliwek, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szklankę cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.

Jajka utrzyj z cukrem. Zmiksuj z jogurtem i olejem. Następnie wymieszaj z resztą składników. Piecz 40-45 minut w 180oC. Twoje dietetyczne ciasto jogurtowe jest gotowe! Możesz też zamienić cukier na ksylitol.

Który z przepisów jest najlepszy? Kwestia smaku. Ciasto jogurtowe to prosty deser. Wybierz swoją ulubioną wersję. Szybkie ciasto jogurtowe z owocami, np.ciasto jogurtowe ze śliwkami na dużą blachę lub zwykłe, łatwe ciasto jogurtowe – przepis nigdy nie będzie skomplikowany.

Chcesz upiec swoje pierwsze ciasto jogurtowe? Duża blacha rozejdzie się w kilka chwil!

Zobacz film: Ciasto jogurtowe z truskawkami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości