Na 30. finał WOŚP: pyszne ciasteczka w kształcie serca w wykonaniu Julii Kamińskiej i Pauliny Kondrak

Julia Kamińska i Paulina Kondrak gotują dla WOŚP
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Julię Kamińską i Paulinę Kondrak. Aktorki przygotowały u nas dania, które idealnie nadają się na 30. finał WOŚP. Na naszym stole pojawiły się: zupa pomidorowa, pierogi buraczane i ciasteczka w kształcie serca.

Zupa pomidorowa

Składniki na zupę pomidorową:

  • 1 kg pomidorów
    • sól
      • oliwa lub olej
        • 1,75-2,25 szklanki bulionu
          • sól i pieprz do smaku
            • połówka świeżej cebuli
              • duża gałązka kopru, pietruszki lub selera naciowego
                • mleko roślinne lub mleczko kokosowe
                  • zioła
                    • makaron w kształcie serduszek

                      Bulion:

                      • 2 marchewki
                        • korzeń pietruszki
                          • młody seler z nacią / 0,5 bulwy selera i 2 łodygi selera naciowego, te ostatnie opcjonalnie
                            • por
                              • czerwona papryka
                                • 4 ziarna pieprzu
                                  • 2 ziarna ziela angielskiego
                                    • 2 liście laurowe
                                      • łyżeczka dobrego oleju
                                        • sól

                                          Jak przygotować zupę pomidorową:

                                          W czajniku zagotować wodę, pomidorom naciąć skórkę na krzyż. Pomidory włożyć do miski, wlać wrzątek, po minucie wrzątek wylać, wlać zimną wodę i po chwili wyjmować pojedynczo obierając ze skórki. Obrane pomidory podzielić na ósemki. Na dnie jak największej patelni rozgrzać olej, dodać pomidory, szczyptę soli i smażyć na jak największym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie patelnię przykryć i gotować kolejne 30 minut. Na koniec naszykować durszlak o drobnych oczkach i pomidory przetrzeć przez sito do garnka.

                                          Garnek postawić na palniku, wlać bulion i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec dodać do garnka przekrojoną cebulę oraz dużą gałązkę wybranych ziół. Podawać ze śmietanką kokosową, posiekaną zieleniną oraz ryżem lub makaronem.

                                          Pierogi buraczane

                                          Składniki na pierogi:

                                          Ciasto:

                                          • 150 g buraków
                                            • 400 g mąki orkiszowej
                                              • 2 jajka
                                                • 0,5 łyżeczki soli
                                                  • łyżeczka ziół, np. suszonej bazylii
                                                    • 50 ml wody
                                                      • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                        Farsz:

                                                        • 200 g twarogu
                                                          • 200 g fety
                                                            • oregano

                                                              Jak przygotować pierogi:

                                                              Obrać buraki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Zalać wrzącą wodą. Mąkę, jajka, zioła, łyżkę oliwy i sól wymieszać razem, a następnie połączyć ze startym burakiem z wodą. Całość wymieszać, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na ciasto. Zagniatać około 15 minut, podsypując ciasto mąką. Efekt, na jaki czekamy, to elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie elastyczne o gładkiej konsystencji, nakryć je ściereczką i pozostawić na 25 minut.

                                                              Ciasteczka w kształcie serca

                                                              Składniki na ciasteczka:

                                                              • 2 szklanki mąki
                                                                • 2 łyżki kakao
                                                                  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                    • 1/4 łyżeczki soli
                                                                      • 8 łyżek masła
                                                                        • szklanka brązowego cukru
                                                                          • duże jajko
                                                                            • łyżeczka wanilii
                                                                              • 0,5 szklanki maślanki
                                                                                • 30 g czerwonego barwnika spożywczego

                                                                                  Masa:

                                                                                  • 225 g serka typu Philadelphia
                                                                                    • 5 łyżek masła
                                                                                      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
                                                                                        • 2,5 szklanki cukru pudru (przesianego)

                                                                                          Jak przygotować ciasteczka:

                                                                                          Wyciąć z tektury serduszko i odrysować je kilkanaście razy na papierze pergaminowym. Papier pergaminowy położyć na blasze do pieczenia w taki sposób, by strona z odrysowanymi serduszkami znalazła się na dole. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć mikserem masło i brązowy cukier na lekką i puszystą masę. Wbić jajka i dokładnie je wmieszać. Dodać wanilię. Za pomocą miksera na wolnych obrotach wmieszać około 1/3 suchych składników, a następnie około połowę maślanki. Następnie dodać kolejną 1/3 suchych składników, wymieszać i ponownie wlać maślankę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę suchych składników. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Powtórzyć czynność z resztą ciasta. Odłożyć ciastka do całkowitego wystygnięcia.

                                                                                          Krem: wymieszać przy pomocy miksera serek z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo cukier puder. Cukier puder mieszać na początku na wolnych obrotach. Jak się wmiesza, to należy zwiększyć obroty na wysokie. Przełożyć krem do szprycy i nałożyć go na połowę ciasteczek, a następnie je złożyć.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Izabela Dorf

                                                                                          Źródło: Julia Kamińska i Paulina Kondrak

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości