Przepisy kulinarne

Na 30. finał WOŚP: pyszne ciasteczka w kształcie serca w wykonaniu Julii Kamińskiej i Pauliny Kondrak

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Julia Kamińska i Paulina Kondrak
Julia Kamińska i Paulina Kondrak gotują dla WOŚP

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Julię Kamińską i Paulinę Kondrak. Aktorki przygotowały u nas dania, które idealnie nadają się na 30. finał WOŚP. Na naszym stole pojawiły się: zupa pomidorowa, pierogi buraczane i ciasteczka w kształcie serca.

Zupa pomidorowa

Składniki na zupę pomidorową:

  • 1 kg pomidorów
  • sól
  • oliwa lub olej
  • 1,75-2,25 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • połówka świeżej cebuli
  • duża gałązka kopru, pietruszki lub selera naciowego
  • mleko roślinne lub mleczko kokosowe
  • zioła
  • makaron w kształcie serduszek

Bulion:

  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • młody seler z nacią / 0,5 bulwy selera i 2 łodygi selera naciowego, te ostatnie opcjonalnie
  • por
  • czerwona papryka
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka dobrego oleju
  • sól

Jak przygotować zupę pomidorową:

W czajniku zagotować wodę, pomidorom naciąć skórkę na krzyż. Pomidory włożyć do miski, wlać wrzątek, po minucie wrzątek wylać, wlać zimną wodę i po chwili wyjmować pojedynczo obierając ze skórki. Obrane pomidory podzielić na ósemki. Na dnie jak największej patelni rozgrzać olej, dodać pomidory, szczyptę soli i smażyć na jak największym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie patelnię przykryć i gotować kolejne 30 minut. Na koniec naszykować durszlak o drobnych oczkach i pomidory przetrzeć przez sito do garnka.

Garnek postawić na palniku, wlać bulion i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec dodać do garnka przekrojoną cebulę oraz dużą gałązkę wybranych ziół. Podawać ze śmietanką kokosową, posiekaną zieleniną oraz ryżem lub makaronem.

Pierogi buraczane

Składniki na pierogi:

Ciasto:

  • 150 g buraków
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół, np. suszonej bazylii
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 200 g twarogu
  • 200 g fety
  • oregano

Jak przygotować pierogi:

Obrać buraki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Zalać wrzącą wodą. Mąkę, jajka, zioła, łyżkę oliwy i sól wymieszać razem, a następnie połączyć ze startym burakiem z wodą. Całość wymieszać, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na ciasto. Zagniatać około 15 minut, podsypując ciasto mąką. Efekt, na jaki czekamy, to elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie elastyczne o gładkiej konsystencji, nakryć je ściereczką i pozostawić na 25 minut.

Ciasteczka w kształcie serca

Składniki na ciasteczka:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżek masła
  • szklanka brązowego cukru
  • duże jajko
  • łyżeczka wanilii
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 30 g czerwonego barwnika spożywczego

Masa:

  • 225 g serka typu Philadelphia
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2,5 szklanki cukru pudru (przesianego)

Jak przygotować ciasteczka:

Wyciąć z tektury serduszko i odrysować je kilkanaście razy na papierze pergaminowym. Papier pergaminowy położyć na blasze do pieczenia w taki sposób, by strona z odrysowanymi serduszkami znalazła się na dole. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć mikserem masło i brązowy cukier na lekką i puszystą masę. Wbić jajka i dokładnie je wmieszać. Dodać wanilię. Za pomocą miksera na wolnych obrotach wmieszać około 1/3 suchych składników, a następnie około połowę maślanki. Następnie dodać kolejną 1/3 suchych składników, wymieszać i ponownie wlać maślankę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę suchych składników. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Powtórzyć czynność z resztą ciasta. Odłożyć ciastka do całkowitego wystygnięcia.

Krem: wymieszać przy pomocy miksera serek z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo cukier puder. Cukier puder mieszać na początku na wolnych obrotach. Jak się wmiesza, to należy zwiększyć obroty na wysokie. Przełożyć krem do szprycy i nałożyć go na połowę ciasteczek, a następnie je złożyć.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Julia Kamińska i Paulina Kondrak

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości