Przepisy kulinarne

Ciasta i desery w wersji light

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej desery w wersji light. Skorzystajcie z przepisu Moniki na chrupiącą grykę z jogurtem i owocami, drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek, sernik jagodowo-bananowy na zimno i szarlotka na cieście migdałowym. Jak smakuje syrop z agawy?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Chrupiąca gryka z jogurtem i owocami

Składniki:

50 g chrupiącej gryki z melasą (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

200 g jogurtu naturalnego

2 łyżki syropu z agawy

200 g truskawek

100 g malin

melon

2 kiwi

Przygotowanie:

Jogurt naturalny miksujemy z malinami i syropem z agawy. Do dużej miski z niskim rantem wsypujemy grykę i polewamy jogurtem. Nakładamy połówki truskawek, plasterki obranego kiwi oraz kulki melona.

Drożdżówki z dżemem z suszonych śliwek

Składniki:

półtorej szklanki mąki pszennej

łyżeczka cukru trzcinowego

3 łyżki syropu z agawy

10 g świeżych drożdży

pół szklanki mleka

2 łyżki masła

odrobina soli

nadzienie:

200 g śliwek suszonych kalifornijskich

pół szklanki wody

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy szklankę mąki pszennej, syrop z agawy, rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Śliwki gotujemy w wodzie, aż staną się miękkie, a następnie razem z wodą miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka, to ją odparowujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy, żeby stało się sprężyste. Następnie dzielimy na kulki wielkości małej piłeczki, rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę śliwkowego dżemu i składamy sklejając rant. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ok. 30 minut.

Sernik jagodowo-bananowy na zimno

ciasto:

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kwaśnej 12% śmietany

szklanka mąki pszennej

łyżka syropu z agawy

2 płaskie łyżki masła

szczypta soli

nadzienie:

skórka otarta z połowy pomarańczy

mała garstka rodzynek królewskich

200 g drobno mielonego twarogu (może być serek twarogowy do smarowania kanapek)

2 bardzo dojrzałe banany

polewa:

łyżka syropu z agawy

200 g jagód

Przygotowanie:

Mąkę pszenną mieszamy z masłem, śmiataną, solą, proszkiem do pieczenia i syropem z agawy. Ciasto ugniatamy, jeśli jest zbyt suche możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Po wyrobieniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Twaróg bardzo dokładnie mielimy z bananami (banany, muszą być naprawdę bardzo dojrzałe, żeby osłodzić twaróg. Jeśli nie są możemy dodać odrobinę syropu z agawy). Dodajemy poszatkowane rodzynki, skórkę otartą z cytryny i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jagody zagotowujemy z syropem i lekko odparowujemy, żeby je zagęścić. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) na termoobiegu, aż się przyrumieni (około 30 minut). Gotowe ciasto wyjmujemy i schładzamy. Na wypieczony spód delikatnie nakładamy masę serowo-bananową, a następnie polewamy odparowanym sosem jagodowym.

Szarlotka na cieście migdałowym

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1 szklanka zmielonych migdałów

4 łyżki chudej śmietany

3 łyżki syropu z agawy

2 łyżki masła

szczypta soli

nadzienie:

garstka suszonej żurawiny

2 łyżki syropu z agawy

2 łyżeczki cynamonu

płatki migdałowe

5 jabłek ligoli

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu razem z syropem gotujemy aż staną się miękkie. Następnie mieszamy z suszoną żurawiną. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy przykrytą papierem do pieczenia formę do ciasta i wstawiamy do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy aż ciasto się lekko przyrumieni (ok. 10 minut). Następnie ciasto wyjmujemy, posypujemy cienką warstwą cynamonu, nakładamy lekko przestudzone jabłka i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości