Materiał promocyjny

Ciast Filo króluje w kuchni

Ciast Filo króluje w kuchni
Ciast Filo króluje w kuchni
Monika Mrozowska-Szaciłło wraz z mężem Maciejem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z ciasta filo.

Pierożki ze szczawiem i twarogiem

Ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oliwy z oliwek

ok. 150 g letniej wody

1 kostki stopionego masła do smarowania

Przygotowanie:

Mąkę, sól, oliwę mieszamy z letnia wodą tak, aby uzyskać sprężyste, twarde ciasto. Wyrabiamy je około 10 minut.

Nadzienie:

300 g świeżego szczawiu

500 g tłustego twarogu

1 łyżka oliwy

2 ząbki drobno poszatkowanego czosnku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy czosnek, dodajemy rozkruszony twaróg i drobno poszatkowany szczaw. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Tniemy na prostokąty o wymiarach 7 x 21 cm. Smarujemy roztopionym masłem. Na każdym z nich zaznaczamy trzy równe części ( kwadraty 7x7 cm ). Na pierwszej z nich kładziemy łyżkę farszu i składamy pierwszą część po skosie tak, aby powstał trójkątny pierożek. Składamy go jeszcze pięć razy, tak aby wykorzystać pozostałe dwie części ciasta. Wkładamy do piekarnika (temp. ok. 200 stopni) aż się przyrumieni (ok. 15 min.).

Ciasto śliwkowo – czekoladowe

Ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oleju słonecznikowego

ok. 150 g letniej wody

mąka do podsypywania

Nadzienie:

500 g śliwek węgierek

200 g gorzkiej czekolady

1 szklanki cukru trzcinowego

1 kostki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy na 1 godziny. Śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste, prostokątne placki. Każdy placek dzielimy na pół. W ten sposób powstaną nam cztery części. Na spód płaskiego, żaroodpornego naczynia posmarowanego roztopionym masłem wykładamy pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy masłem i wykładamy 1/3 śliwek, posypujemy 1/3 czekolady i cukru. Kładziemy następny płat ciasta, smarujemy masłem, powtarzamy rozkładanie nadzienia i czekolady. Cały proces powtarzamy jeszcze raz, przykrywamy ostatnią częścią ciasta, smarujemy masłem i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Kasza gryczana zapiekana w cieście filo

Ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oleju słonecznikowego

ok. 150 g letniej wody

1 kostki stopionego masła

Nadzienie:

200 g kaszy gryczanej

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

200 g poszatkowanych pieczarek

200 g twarogu

2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody na małym gazie pod pokrywką. Pieczarki dusimy na maśle i oliwie z dodatkiem soli. Mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę, uduszone pieczarki, twaróg, kapary. Solimy i pieprzymy do smaku.

Potrzebne nam będą małe, metalowe albo porcelanowe miseczki, w których można zapiekać. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Każdą miseczkę smarujemy masłem i układamy w niej okrągły dwukrotnie większy od jej średnicy płat ciasta. Smarujemy masłem i układamy w ten sposób trzy warstwy ciasta. Do środka wkładamy przestudzony farsz. Nadmiar ciasta zakładamy do środka miseczki. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem około 15-20 minut. Po upieczeniu zapiekanki wyjmujemy z miseczek, przewracając je do góry nogami.

Camembert w sakiewce z ciasta filo

ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oleju słonecznikowego

ok. 150 g letniej wody

mąka do podsypywania

1 kostki roztopionego masła

3 okrągłe serki camembert

gałązki świeżego rozmarynu i tymianku

3 ząbki czosnku pocięte na plasterki

sól i pieprz do smaku

Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Wycinamy koła o średnicy 20 cm, składamy trzy warstwy ciasta, każdą z nich smarując roztopionym masłem. Na środku kładziemy serek camembert, układamy na nim gałązki świeżego tymianku, świeży rozmaryn, czosnek, sól i pieprz do smaku. Ciasto składamy formując sakiewkę, którą trzeba związać sznurkiem. Pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut z termoobiegiem.

Rolada z fetą i czarnymi oliwkami

ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oliwy z oliwek

ok. 150 g letniej wody

roztopione masło do smarowania

nadzienie:

400 g twardej fety

dwa wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżo zmielonego zielonego pieprzu

1 szklanka poszatkowanych czarnych oliwek

2 łyżeczki rozkruszonej szałwii

Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać sprężyste ciasto, które chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy podsypując mąką na bardzo cienkie placki (prawie przezroczyste). Placki składamy razem, smarując pomiędzy masłem. Wycinamy prostokąt pozbywając się nieregularnych rantów ciasta. Fetę kruszymy i mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Rozkładamy na cieście równą warstwą, posypujemy oliwkami. Całość zwijamy w rulon. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 30 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości