Przepisy kulinarne

Chrzanimy!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Maciąg, która przekonywała naszych widzów do jedzenia chrzanu. Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan, kiedy należy go jeść i jak można go podać? Zobaczcie!

Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny

(do stosowania w podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych)

Składniki:

200 g świeżo startego chrzanu

1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody

200 g płynnego miodu lipowego

4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: Utarty chrzan zalej wodą oraz sokiem z cytryny, wymieszaj i pozostaw na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie odciśnij sok (przez płótno lub gazę). Dodaj miód oraz sok i całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

Dawkowanie:

Dorośli - 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą,

Dzieci - 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.

Twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami

Składniki:

300-500g półtłustego twarożku

4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego

garść szczypiorku

garść posiekanej natki pietruszki

posiekane inne zioła, np. koperek, liście bazylii, tymianku, lubczyku lub cząbru

1-2 obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku

sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz

plastry wędzonego łososia

kapary

1 duża, soczysta czerwona papryka

1 duża, soczysta żółta papryka

2-3 cykorie

1-2 cytryny pokrojone w plastry lub ćwiartki

Przygotowanie: Twarożek włóż do miski, dodaj jogurt, sól, pieprz, czosnek oraz chrzan i całość dobrze wymieszaj widelcem lub blenderem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj widelcem. Twarożek podawaj z cykorią, papryką, łososiem i kaparami. Całość można skropić sokiem z cytryny. Smacznego! J

Wzmacniająca zupa Agnieszki Maciąg (z chrzanem, czosnkiem i natką pietruszki)

Składniki:

1 cebula obrana i posiekana

4-6 ząbków czosnku obranego i posiekanego

1 litr bulionu lub wywaru z warzyw

4 spore ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 kalarepka obrana i pokrojona w kostkę

1 łyżka masła klarowanego

1 pęczek natki pietruszki umyty i posiekany

2/3 szklanki świeżo utartego białego chrzanu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka nasion kolendry rozbitych w moździerzu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

opcjonalnie 2 łyżki śmietany do zup

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

prażone pestki słonecznika do przybrania z wierzchu

podawać z grzankami z razowego chleba

Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło klarowane, podsmaż cebule z czosnkiem i nasionami kolendry. Wymieszaj, dodaj ziemniaki i kalarepkę, szybko przesmaż mieszając i całość zalej gorącym bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Na końcu dodaj chrzan, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i chwilę podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz zupę i całość zmiksuj na krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietanę do zup i wymieszaj. Zupę posyp prażonymi pestkami dymi. Podawaj z grzankami razowego chleba. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości