Christopsmo - przepis na chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten

Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun przygotował różne dania prosto z Aten. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować bożonarodzeniowy chleb - christopsmo.
chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
Christopsmo - przepis na chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
Źródło: Ola Skowron/East News

Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 550 g maki tortowej
    • 120 ml ciepłej wody
      • 80 g roztopionego, przestudzonego masła
        • 2 jajka
          • 7 g suchych drożdży
            • 180 g cukru
              • 50 ml oliwy extra virgin
                • 1/2 łyżeczki cynamonu
                  • łyżeczka mastyksu

                    Dodatkowo:

                    • białko
                      • 20 ml mleka
                        • 20 ml ouzo

                          Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - sposób przygotowania

                          1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Mieszamy. Dodajemy przyprawy. W środek wbijamy jajka. Dodajemy masło i oliwę. Powoli zaczynając od mieszania palcem łączymy ze sobą składniki.
                            1. Zagniatamy ciasto przez 10 minut, by było sprężyste i jednorodne. Wkładamy je do omączonej miski, a tę owiniętą folią odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość.
                              1. Kiedy tak się stanie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Odcinamy od ciasta niewielki kawałek, a z pozostałej części formujemy kulę.
                                1. Układamy ją blasze i odstawimy przykryte (bardzo delikatnie, bo się może przykleić!) folią, by wyrastało kolejne pół godziny. Odcięty kawałek ciasta niech też wyrasta.
                                  1. Po 30 minutach z mniejszego kawałka ciasta formujemy dwie długie nitki. Zwijamy je ze sobą, przecinamy na pół i ozdabiamy bochenek układając je na krzyż. Końcówki warkoczyków powinny wylądować pod bochenkiem.
                                    1. Mieszamy białko, ouzo i mleko. Powstałą mieszankę rozprowadzamy delikatnie pędzlem po cieście. Posypujemy bochenek sezamem, omijając sznureczki z ciasta. Pieczemy na złoto około 40 minut w 180 stopniach.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Bartek Kieżun

                                      Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości