Przepisy kulinarne

Chłodnik na upalne dni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Na upalne dni coś chłodnego i orzeźwiającego - chłodniki - polecają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Chłodnik zimny i pachnący

Składniki:

1 czerwona paprykę

3 czerwone pomidory

1 główkę czosnku

2 papryczki chili

pół pęczka kolendry

pół pęczka bazylii

sól

świeżo mielony pieprz

kromka razowca

ocet winny lub sok z cytryny

4 łyżki oliwy

opcjonalnie kmin rzymski

szczypta szczypiorku

długo dojrzewający ser oczy

Oliwa

Przygotowanie:

Paprykę, czosnek i pomidory pieczemy w całości, aż staną się miękkie. Papryka może posiedzieć w piekarniku chwile dłużej. Będzie gotowa, gdy skórka znacznie ściemnieje. Po wyjęciu z pieca warzywa obieramy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, zioła siekamy i dodajemy resztę przypraw, porwaną bułkę, oliwę i ocet. Mikstura trafia do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc do mocnego schłodzenia. Smaki się przegryzą i chłodnik nabiera ostrości. Po wyjęciu naszej pyszności mielimy ją na gładką masę, dodając ewentualnie soku pomidorowego i świeżo mielonego pieprzu. Serwujemy z natką pietruszki, oliwą i owczym serem.

Ogórkowa na zimno

Składniki:

1 jogurt grecki

1 kefir

3 ząbki czosnku

1 ogórek

pęczek rzodkiewki

kolendra

szczypiorek

koperek

sól

świeżo mielony pieprz

cytryna

migdały

olej arganowy lub z orzechów laskowych

ew. jajo np. przepiórcze kiełki do dekoracji

do zupki pasuje sorbet z trawy cytrynowej, kolendry, ogórka i chili

Przygotowanie:

Ogórka i rzodkiewkę trzemy na tarce, mieszamy z jogurtem i kefirem. Doprawiamy świeżymi ziołami, solą pieprzem i czosnkiem, ew. sokiem z cytryny. Zupę chłodzimy. Część chłodnika możemy zamrozić w formie kostek i wrzucać do zupy na chwilę przed podaniem. Chłodnik może występować solo lub serwowany z migdałami, grzankami i kroplami oliwy, kępką kiełków i ziołami. Na ciepłe dni jak znalazł.

Chłodnik królewski

Składniki:

1 pęczek botwinki

1 pęczek koperku

1 pęczek rzodkwi

40 dkg świeżych ogórków

3 ząbki czosnku

1 pęczek szczypioru

1 cytryna

1 l kefiru

1 l maślanka

0,5 l jogurtu

10 jaj przepiórczych

garść świeżego szczawiu

Przygotowanie:

Z botwiny odrywamy listki i buraczki a gałąź kroimy na małe kawałki. W rondelku nastawiamy małą ilość wody z cukrem i octem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy posiekaną botwinkę i odstawiamy na bok aż zmięknie. Do miski na grubych oczkach ścieramy ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wciskamy cytrynę, dodajemy sól, mocno ściskamy w dłoniach, aby warzywa puściły sok. Odstawiamy na około 1 godz. Wyciągamy z lodówki i dodajemy posiekany koper i szczypior, ugotowaną botwinkę wraz z wodą oraz jogurt, maślankę, kefir. Szczaw i liście botwinki siekamy drobno i wraz z ugotowanym jajkiem podajemy do chłodnika. Jeżeli chłodnik jest zbyt mało buraczany można dodać zakwas buraczany.

Chłodnik truskawkowo – melonowy

Składniki:

0,5 kg truskawek

1 melon

1 butelka szampana

kilka gałązek mięty

2 łyżeczki cukru brązowego

50-100 ml soku z limonki

lody waniliowe

Przygotowanie:

Połowę truskawek i całego melona kroimy na kawałki wkładamy do miski i zalewamy szampanem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Resztę truskawek wkładamy do bendera, dodajemy cukier i miksujemy. Powstałą masę zamrażamy, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyciągamy owoce z szampanem i doprawiamy cukrem, lionką i miętą. Podajemy z kulką lodów waniliowych i powstałą truskawkową granitą. Można udekorować płatkami róży nie pryskanymi chemikaliami.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości