Przepisy kulinarne

„Chlebki” z kaszy manny z kurczakiem w zielonym curry, czyli kasza manna niebanalnie

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Kaeng Kiew Wan Kai (zielone curry z kurczakiem)

Chlebki z kaszy manny to idealny dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kurczakiem w zielonym curry. Sprawdź, jak przygotował to danie z autorskiego przepisu, Grzegorz Zawierucha, w kuchni Dzień Dobry TVN.

„Chlebki” z kaszy manny z kurczakiem w zielonym curry - przepis krok po kroku

Składniki na chlebki:

  • 300 g mąki
  • 100 g kaszy manny
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na zielone curry:

  • 2 łyżki gotowej pasty zielone curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • szklanka zielonego groszku
  • czerwona cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • sól i pieprz
  • liście kolendry
  • zielona cebulka

Sposób przygotowania chlebków z kaszy manny

  1. 1Wszystkie składniki na chlebki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ręcznie lub robotem. Ciasto powinno być zwarte.
  2. 2Formujemy na małe kuleczki i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą kulkę spłaszczamy i nakłuwamy widelcem z jednej strony.
  3. 3Smażymy z każdej strony około 35 minut zaczynając od nakłutej strony bułki.
  4. 4Zielone curry: na patelni wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, i wrzucamy pastę curry oraz posiekany czosnek, chili i imbir. Podsmażamy ok. 1 minutę i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
  5. 5Obsmażamy kurczaka ok. 3 minuty, a następnie dodajemy kalafior podzielony na różyczki i dalej obsmażamy. Kolejno dodajemy posiekaną w piórka cebulę, fasolkę, groszek i zalewamy całość mleczkiem kokosowym oraz bulionem.
  6. 6Zmniejszamy ogień i całość dusimy na wolnym ogniu, a w międzyczasie doprawiamy sosem sojowym oraz rybnym, pieprzem oraz solą.
  7. 7Całość posypujemy posiekaną kolendrą oraz zieloną cebulką
  8. 8Serwujemy z bułeczkami z kaszy manny

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Pozostałe wiadomości