Przepisy kulinarne

Chlebek z młodą kapustą i klopsikami z przepisu Szymona Czerwińskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Szymon Czerwiński
Chlebek z młodą kapustą

W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, przygotował swoje dania z młodą kapustą. Sprawdź, jak przyrządzić z jego przepisu chlebek z młodą kapustą i klopsikami, by cieszyć się pysznym, wiosenno-letnim obiadem.

Chlebek z młodą kapustą i klopsikami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 ml letniego mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 kg młodej kapusty,
  • szklanka bulionu wołowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypioru,
  • 500 g wołowiny mielonej,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • garść liści natki pietruszki,
  • 150 ml zimnej wody,
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania chlebka z młodą kapustą i klopsikami

  1. 1Drożdże dodaj do miseczki razem z 2 łyżkami mąki i 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Gotowy zaczyn przelej do pozostałej mąki. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto robotem z hakiem. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. 2Cebulę poszatkuj, a następnie przesmaż na klarowanym maśle. Natkę pietruszki posiekaj. Dodaj składniki do surowego mięsa i wymieszaj. Dodaj przyprawy i wodę. Ugniataj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Z mięsa formujemy klopsiki.
  3. 3Kapustę przekrój na cztery części, następnie wytnij głąb. Poszatkuj cienko. W garnku rozgrzej masło. Dodaj kapustę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj bulion wołowy i gotuj przez 15 minut razem z przyprawami.
  4. 4Następnie zrób zasmażkę i dodaj do kapusty. Dodaj koperek.
  5. 5Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Wyłóż ciasto rozwałkuj i przyj ściereczką. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Na cieście ułóż kapustę oraz klopsiki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 min w temp 180 stopni C.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

Pozostałe wiadomości