Chlebek z młodą kapustą i klopsikami z przepisu Szymona Czerwińskiego

Chlebek z młodą kapustą
Chlebek z młodą kapustą i klopsikami z przepisu Szymona Czerwińskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, przygotował swoje dania z młodą kapustą. Sprawdź, jak przyrządzić z jego przepisu chlebek z młodą kapustą i klopsikami, by cieszyć się pysznym, wiosenno-letnim obiadem.

Chlebek z młodą kapustą i klopsikami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
    • 300 ml letniego mleka,
      • 1/2 łyżeczki cukru,
        • 3/4 łyżeczki soli,
          • 2 łyżki oleju roślinnego,
            • 1 kg młodej kapusty,
              • szklanka bulionu wołowego,
                • 2 łyżki masła klarowanego,
                  • czubata łyżka mąki pszennej,
                    • łyżeczka soli,
                      • łyżeczka mielonego kminku,
                        • pęczek koperku,
                          • pęczek szczypioru,
                            • 500 g wołowiny mielonej,
                              • cebula,
                                • 2 łyżki masła klarowanego,
                                  • garść liści natki pietruszki,
                                    • 150 ml zimnej wody,
                                      • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
                                        • łyżeczka soli.

                                          Sposób przygotowania chlebka z młodą kapustą i klopsikami

                                          1. Drożdże dodaj do miseczki razem z 2 łyżkami mąki i 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Gotowy zaczyn przelej do pozostałej mąki. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto robotem z hakiem. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
                                            1. Cebulę poszatkuj, a następnie przesmaż na klarowanym maśle. Natkę pietruszki posiekaj. Dodaj składniki do surowego mięsa i wymieszaj. Dodaj przyprawy i wodę. Ugniataj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Z mięsa formujemy klopsiki.
                                              1. Kapustę przekrój na cztery części, następnie wytnij głąb. Poszatkuj cienko. W garnku rozgrzej masło. Dodaj kapustę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj bulion wołowy i gotuj przez 15 minut razem z przyprawami.
                                                1. Następnie zrób zasmażkę i dodaj do kapusty. Dodaj koperek.
                                                  1. Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Wyłóż ciasto rozwałkuj i przyj ściereczką. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Na cieście ułóż kapustę oraz klopsiki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 min w temp 180 stopni C.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości