Chleb z orzechami i żurawiną - idealny przepis na jesień

Chleb z orzechami
Chleb z orzechami
Źródło: istetiana/Getty Images
Pieczenie własnego pieczywa, poza tym, że jest bardzo zdrowe i ekonomiczne, może okazać się też świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Dodatkowo twój wypiek na pewno docenią domownicy. Jak upiec chleb orzechowy?

Domowe pieczywo - jak je wykonać?

Jesień to doskonały czas, by spróbować swoich sił w kuchni. Pogoda przestaje sprzyjać rozrywkom na zewnątrz, dlatego dobrym pomysłem może okazać się podejście do pieczenia - szczególnie, jeżeli do tej pory nie była to jedna z rzeczy, która was interesowała.

Jedną z najprostszych i najpraktyczniejszych opcji w kuchni jest pieczenie chleba. Może być wykonany na słono lub słodko, z pestkami, orzechami lub nawet owocami. W każdej z tych wersji udaje się prawie zawsze, dobrze smakuje i szybko znika - ponieważ domownicy mogą jeść go na różne sposoby.

Zobacz video: Czym zastąpić chleb w diecie?

Czym zastąpić chleb w diecie?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Chleb z orzechami i żurawiną krok po kroku

Składniki na chleb z orzechami i żurawiną:

  • szklanka ciepłej wody,
    • 100 g orzechów, najlepsze będą orzechy włoskie
      • 100 g żurawiny
        • 200 g mąki pszenno-żytniej
          • 200 g mąki pszennej chlebowej
            • łyżeczka suszonych drożdży
              • 50 g masła
                • sól (około 1,5 łyżeczki)
                  • łyżeczka cukru

                    Jak przygotować chleb z orzechami i żurawiną?

                    1. Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
                      1. Mąkę, sól i masło włóż do miski. Dokładnie wymieszaj.
                        1. Do masy dodaj rozpuszczone drożdże. Następnie wsyp orzechy i żurawinę. Zacznij wyrabiać ciasto.
                          1. Gotowe, wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw, aż wyrośnie.
                            1. Wymieszaj ciasto łyżką, by opadło. Możesz piec je w formie keksowej lub tortowej, w zależności, jaki kształt chleba jest dla ciebie odpowiedni.
                              1. Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
                                1. Piecz około trzydziestu minut, następnie wyjmij i szybko wyciągnij z brytfanki. Odstaw na metalową kratkę, by spód nie zdążył zrobić się wilgotny. Poczekaj do wystygnięcia - i gotowe.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Sylwia Wołoch

                                  Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości