Przepisy kulinarne

Chleb z orzechami i żurawiną - idealny przepis na jesień

Przepisy kulinarne

Autor:
Sylwia
Wołoch
istetiana/Getty ImagesChleb z orzechami

Pieczenie własnego pieczywa, poza tym, że jest bardzo zdrowe i ekonomiczne, może okazać się też świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Dodatkowo twój wypiek na pewno docenią domownicy. Jak upiec chleb orzechowy?

Domowe pieczywo - jak je wykonać?

Jesień to doskonały czas, by spróbować swoich sił w kuchni. Pogoda przestaje sprzyjać rozrywkom na zewnątrz, dlatego dobrym pomysłem może okazać się podejście do pieczenia - szczególnie, jeżeli do tej pory nie była to jedna z rzeczy, która was interesowała.

Jedną z najprostszych i najpraktyczniejszych opcji w kuchni jest pieczenie chleba. Może być wykonany na słono lub słodko, z pestkami, orzechami lub nawet owocami. W każdej z tych wersji udaje się prawie zawsze, dobrze smakuje i szybko znika - ponieważ domownicy mogą jeść go na różne sposoby.

Zobacz video: Czym zastąpić chleb w diecie?

Czym zastąpić chleb w diecie?
Czym zastąpić chleb w diecie?
Dzień Dobry TVN

Chleb z orzechami i żurawiną krok po kroku

Składniki na chleb z orzechami i żurawiną:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 100 g orzechów, najlepsze będą orzechy włoskie
  • 100 g żurawiny
  • 200 g mąki pszenno-żytniej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 50 g masła
  • sól (około 1,5 łyżeczki)
  • łyżeczka cukru

Jak przygotować chleb z orzechami i żurawiną?

  1. 1Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
  2. 2Mąkę, sól i masło włóż do miski. Dokładnie wymieszaj.
  3. 3Do masy dodaj rozpuszczone drożdże. Następnie wsyp orzechy i żurawinę. Zacznij wyrabiać ciasto.
  4. 4Gotowe, wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw, aż wyrośnie.
  5. 5Wymieszaj ciasto łyżką, by opadło. Możesz piec je w formie keksowej lub tortowej, w zależności, jaki kształt chleba jest dla ciebie odpowiedni.
  6. 6Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  7. 7Piecz około trzydziestu minut, następnie wyjmij i szybko wyciągnij z brytfanki. Odstaw na metalową kratkę, by spód nie zdążył zrobić się wilgotny. Poczekaj do wystygnięcia - i gotowe.

Zobacz także:

Autor:Sylwia Wołoch

Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

Pozostałe wiadomości