Materiał promocyjny

By brzuch był płaski!

Kuchnia - płaski brzuch
Kuchnia - płaski brzuch
Jeżeli jesteśmy na diecie, możemy jeść makarony pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z ciężkimi sosami - tak uważa Daniel Kucharski, kucharz Bistro Bordo, który specjalizuje się w kuchni włoskiej.

Łosoś z pomidorkami cherry i rukolą

Składniki (dla 4 osób):

250 g wędzonego łososia

200 g pomidorków cherry

50 g rukoli

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka płynnego miodu

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu z białego wina

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ocet poplącz z musztardą i miodem, mieszając, wlej oliwę, żeby uzyskać klarowny sos. Rukolę wypłucz i wysusz na papierowym ręczniku. Pomidorki umyj, oderwij szypułki, przekrój na połówki. Wymieszaj rukolę z pomidorkami i połową sosu. Łososia pokrojonego w plastry ułóż na talerzach i polej pozostałym sosem, na środku każdej porcji połóż sałatę. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Makaron z bazylią i świeżymi pomidorami

Składniki (dla 4 osób):

2 gałązki rozmarynu

2 cale ząbki czosnku

500 g pomidorów w polówkach

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka pasty z suszonych pomidorów lub koncentratu pomidorowego

12 liści świeżej bazylii

Sól i pieprz

700 g świeżych lub suszonych kokardek makaronowych (włoskie farfalle)

świeża bazylia do przybrania

Przygotowanie:

Rozmaryn, czosnek i pomidory odwróć miejscem przecięcia do góry i umieść na płaskiej brytanie. Pokrop oliwą i umieść w nagrzanym piekarniku o temp. 140 stopni C, aż na pomidorach zaczną się pojawiać ciemne plamy i pęcherze. Pomidory trzeba ochłodzić, zdjąć skórkę, posiekać i włożyć do garnka. Czosnek wycisnąć i razem z pastą z suszonych pomidorów lub koncentratem włożyć do garnka. Liście bazylii porwać i dodać do pomidorów. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Farfalle ugotować al dente w osolonej wodzie i odlać. Sos pomidorowy powoli podgrzać. Wymieszać makaron z sosem, przełożyć do miski lub na podgrzane talerze. Dekorować bazylią i natychmiast podawać.

Potrawka z kurczaka w sosie cytrynowym z kasza jaglaną

Składniki (dla 4 osób):

400 g piersi z kurczaka

200 g pieczarek

120 g kaszy jaglanej

2 łyżki oleju sojowego

2 łyżki maki kukurydzianej

4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5%

4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sojowego. Pieczarki pokroić na kawałki i również podsmażyć na patelni. Do pieczarek dodać mięso, zalać bulionem i dusić przez około 30 minut na małym ogniu. Jogurt wymieszać z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny i wlać do mięsa. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Kaszę ugotować w oddzielnym naczyniu i podawać razem z mięsem.

Naleśniki duszone w pomarańczy

Składniki (dla 4 osób):

Ciasto:

2/3 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka chudego mleka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

plus około 400 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe. Porcjujemy na lekko rozgrzaną patelnie i smażymy równomiernie z obu stron. Po usmażeniu naleśników składamy je w trójkąty. Następnie do innej głębszej patelni wlewamy sok z pomarańczy i lekko podgrzewamy. Dodajemy wcześniej już zwinięte naleśniki i dusimy odwracając je, co jakiś czas. Naleśniki podajemy, jako deser.

Ziemniaki z wody z trzema twarożkami

Składniki (dla 4 osób):

14 małych ziemniaków

4 opakowania twarożku wiejskiego

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

80 g szczypiorku

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć. Jeśli mają gruba skórkę, obrać i gotować, najlepiej na parze. Twarożek podzielić na trzy równe porcje. Jedną część wymieszać z posiekaną w drobną kostkę czerwoną papryką, drugą z czerwona papryką, a trzecią z posiekanym drobno szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi ziołami podać z ziemniakami, które solimy dopiero na talerzu.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości