Burgery à la Mateusz Banasiuk

DTU_7873.JPG
DTU_7873.JPG
Mateusz Banasiuk to człowiek wielu talentów – aktor, perkusista, pływak. A w kuchni Dzień Dobry TVN odkrył przed Wami jeszcze jeden talent - kulinarny. W towarzystwie Andrzeja Polana przygotował: polędwicę wieprzową z chrupiącą grzanką i jajkiem, burgery wieprzowe z hummusem z fasoli i groszku i czarną soczewicą oraz smażoną rybę w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą.

Polędwica wieprzowa z chrupiącą grzanką i jajkiem

Składniki:

Polędwica wieprzowa - 2szt

Jajka - 4szt

Żółtka - 2szt

Musztarda francuska z ziarnami - 1 łyżka

Sok z 1 cytryny

Śmietana kremówka -1 łyżka

Ocet jabłkowy

Olej - ok. pół szklanki

Wiejski chleb - kilka kromek

Natka pietruszki

Sól, pieprz

Fasolka szparagowa -200g

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli, dodajemy powoli do jajek podgrzany olej powstaje nam pewne podobieństwo do sosu holenderskiego. Na koniec dodajemy śmietanę, musztardę i tuż przed podaniem jeszcze podgrzewamy. Polędwiczkę kroimy na małe steki, oprószamy pieprzem i smażymy na oleju z każdej strony po 4 minuty. Po usmażeniu posypujemy solą, przykrywamy folią i zabieramy się za kolejny dodatek. W rondlu zagotowujemy wodę z octem i solą. Gotujemy jajka w koszulkach. Kromki wiejskiego pieczywa obsmażamy na oleju na złoty kolor. Na każdej kromce podajemy steki z polędwicy, jajkiem w koszulce, polewamy sosem, posypujemy fasolką i natką pietruszki.

Burger wieprzowy z hummusem z fasoli i groszku, czarną soczewicą

Składniki:

Fasolka szparagowa - 300g

Groszek zielony - 200g

Ser tarty parmezan - 100g

Orzech laskowy - 100g

Kminek mielony, kolendra mielona, gałka muszkatołowa

Olej

Sok z cytryny

Jogurt grecki - 200ml

Ogórek zielony - 2szt

Oliwki zielone - 100g

Cebulka zielona - 1 pęczek

Soczewica czarna - 200g

Tortilla pszenna - 1 op

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Fasolę gotujemy , dodajemy groszek, po kilku minutach przekładamy do lodowatej wody. Miksujemy na pastę z orzechami laskowymi. Dodajemy do masy kminek mielony, kolendrę mieloną, pieprz, sól, ser tarty i kilka kropli oleju . Soczewicę czarną gotujemy w niedużej ilości wody, odcedzaolmy z nadmiaru płynu po ugotowaniu. Jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem. Ogórek kroimy w drobną kostkę. Oliwki, cebulkę kroimy również na drobno, i łączymy razem z ogórkiem. Dodajemy olej , sok z cytryny, mieszamy. Mięso wieprzowe mielone łączymy z musztardą, pieprzem, mieloną kolendrą i solą. Tortille smarujemy olejem , posypujemy solą. Wykładamy tortilla foremki do muffinów. Wypiekamy na złoty kolor. W koszyczkach podajemy hummus, burgera, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy soczewicą o ogórkiem z oliwkami i cebulką.

Smażona ryba w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą

Składniki:

Dorsz filet - 400g

Jajka - 2szt

Bułka tarta - 4 łyżki

Buraki młode od botwinki - 4szt

Chrzan - 2 łyżki

Jogurt grecki -4 łyżki

Majonez - 2 łyżki

Olej

Bułeczki z sezamem - 4szt

Sok z cytryny

Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z majonezem, dodajemy koperek. W takiej miksturze obtaczamy rybę, następnie w bułce i smażymy na oleju . Buraki młode kroimy w bardzo cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, kilkoma kroplami oleju, posypujemy solą i cukrem. Ogórka kroimy w cienkie plastry. Chrzan łączymy. Bułkę zapiekamy, smarujemy chrzanem, kładziemy sałatę, porcję smażonej ryby, chrupiące ogórki i raz jeszcze porcję chrzanu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości