Buraki w kuchni zajmują wyjątkowe miejsce. Tarte, gotowane, wiórki. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pęczotto z burakami i kozim serem, ciasto z burakami i orzechami, sałatkę z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym oraz czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków. Smacznego!Pęczotto z burakami i kozim serem
Składniki:
2 małe buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 ml białego wytrawnego wina
500-700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki serka mascarpone
50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić na 0,5 cm kostki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na około 20 minut. W tym posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Dolać wino i poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, ser kozi, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłe.
Ciasto z burakami i orzechami
Składniki:
200 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego
250 g cukru trzcinowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki mleka
150 g startych na grubej tarce buraków
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
Do podania:
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Olej i cukier bardzo dobrze ze sobą wymieszać aż oba składniki się połączą. Dodać jajka i dalej ubijać żeby składniki się połączyły i napowietrzyły. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Wymieszać, następnie dodać mleko, starte buraki i posiekane orzechy (orzechy można wcześniej podprażyć). Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej, natłuszczonej formy do pieczenia (około 22 cm). Piec około 30 minut lub do momentu gdy wbity w nie drewniany patyk do szaszłyków jest suchy.
Jogurt wymieszać z miodem. Podawać do ciasta.
Sałatka z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 wędzone makrele
kiełki słonecznika
sól i pieprze
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 40 minut aż będą miękkie. W tym czasie wymieszać chrzan ze śmietaną i sokiem z cytryny. Buraki po upieczeniu odstawić aby przestygły następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na czterech talerzach, wierzch posypać kiełkami słonecznika i dużymi kawałkami makreli, obranej ze skóry i ości. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz polać dresingiem.
Czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
olej do smażenia
Marynata:
2 buraki
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
5 owoców jałowce
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Chutnej z buraków:
0,5 kg buraków
1 cebula
1 jabłko
skórka i sok z jednej pomarańczy
0,5 łyżeczki gorczycy
1 goździk
2 szczypty cynamonu
250 g octu winnego
250 g cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Filety naciąć z wierzchu w drobną kratkę. Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Filety z piersi kurczaka zanurzyć w marynacie i odstawić najlepiej na noc. Po tym czasie wyjąć je z marynaty, osuszyć i usmażyć na patelni.
Chutnej z buraków:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię, dodać obrane i starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy, ocet i cukier. Dusić całość aż zacznie się gotować, następnie zmniejszyć temperaturę pod patelnią i dusić około 30 minut aż konsystencja zacznie przypominać marmoladę.Chutnej podać z czerwonymi filetami z kurczaka. Pozostałą cześć można przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce. Podawać do mięs, serów lub wedlin. Doksonałe na ciepło i na zimno.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"