Mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi w sam raz na jesień

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: mat. prasowe
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania, które rozgrzeją każdego w jesienne dni. Sprawdź, jak zrobić mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi z jego przepisu.

Mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg goleni wołowej przedniej
    • 500 g udźca wołowego
      • włoszczyzna
        • 3-4 kanie
          • kawałek dyni hokkaido
            • 2-3 łyżki kaszy mannej
              • cebula
                • natka pietruszki, lubczyk świeży
                  • koper
                    • imbir świeży
                      • gałka muszkatołowa
                        • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

                          Sposób przygotowania bulionu z kaniami, dynią i pulpetami

                          1. Cebulę przesmażamy na maśle.
                            1. Mięso mielimy wraz z cebulą, łączymy z kaszą manną, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
                              1. Formujemy małe pulpety i odstawiamy do lodówki.
                                1. Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Klasycznie.
                                  1. Kanie rwiemy na mniejsze kawałki i wysmażamy na mocno złoty kolor tak, aby kania nam się stała niemal chrupiąca.
                                    1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku.
                                      1. Bulion podajemy z kawałkami dyni, smażoną kanią i dużą ilości natki i pietruszki. 

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Andrzej Polan

                                        Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości