Bułeczki cynamonowe z jabłkami, kruche z konfiturami i cake pops. Przepisy na świąteczne słodkości

Świąteczne wypieki między nami dziewczynami
Daria Ładocha i Alicja Wyrobek przygotowały dziś kilka propozycji na świąteczne słodkości. Poznajcie ich przepisy na szaszłyki Grincha, świąteczne lizaki, bułeczki cynamonowe i pyszną, gorącą czekoladę!

Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
    • 50g świeżych drożdży
      • 50 g cukru
        • 1 jajko
          • 2 żółtka
            • 70 g miękkiego masła
              • 1 kg kwaśnych jabłek
                • cukier trzcinowy
                  • cukier waniliowy
                    • 1 cytryna
                      • 2/3 szklanki cukru pudru

                        Wykonanie:

                        1. W garnku zagotować mleko z drożdżami .
                          1. Mąkę przesiać do miski i dodać cukier.
                            1. Dodać do tego mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, miekkie masło i wyrobić ciasto.
                              1. Odstawić na minimalnie 30 minut.
                                1. W tym czasie jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. W miseczce zmieszać cukier trzcinowy, cynamon i cukier waniliowy.
                                  1. Ciasto podzielić na 2 części i każde rozwałkować na placek o wymiarch ok. 30×30. Na placki wyłożyć jabłka z cynamonem. Zwinąć w roladki i pokroić na około 12 plastrów o grubości około 2 cm.
                                    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem.

                                      Gorąca czekolada

                                      Składniki:

                                      • 200 ml mleka
                                        • 100 ml śmietanki (30%)
                                          • czekolada
                                            • mini pianki do dekoracji (Marshmallows)

                                              Wykonanie:

                                              1. Rozdrabniamy czekoladę.
                                                1. Śmietankę i mleko zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy czekoladę.
                                                  1. Wszystkie składniki nieustannie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej i gładkiej masy.
                                                    1. Przelewamy do ulubionych filiżanek i dekorujemy piankami.

                                                      Świąteczne szaszłyki Grincha

                                                      Składniki:

                                                      • winogrona
                                                        • truskawki
                                                          • mini pianki
                                                            • patyczki do szaszłyków

                                                              Wykonanie:

                                                              Myjemy owoce i nadziewamy na patyczki według wskazanej kolejności.

                                                              Cukierki w piance

                                                              Składniki:

                                                              • Pianki (Marshmallows)
                                                                • cukierki w kształcie laski mikołaja
                                                                  • czekolada mleczna lub gorzka

                                                                    Wykonanie:

                                                                    1. Rozpuszczamy czekoladę. Rozdrabniamy jeden z lizaków. Nabijamy pianki na cukierki w kształcie laski.
                                                                      1. Końcówkę pianki zamaczamy w czekoladzie i w wcześniej rozdrobnionych cukierkach.

                                                                        Kruche z konfiturami

                                                                        • 1,5 szklanki mąki pszennej
                                                                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                • 115 g masła zimnego
                                                                                  • 100 g cukru pudru
                                                                                    • 1 duże jajko
                                                                                      • ⅓ szklanki orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
                                                                                        • 1 słoik powideł śliwkowych
                                                                                          • 6 jabłek
                                                                                            • 100 g płatków migdałowych
                                                                                              • pomarańczowa skórka kandyzowana
                                                                                                • 1 cytryna

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  1. Mąkę, proszek, sól i cynamon połącz masłem, cukrem, jajkiem i orzechami.
                                                                                                    1. Ciasto podziel na ⅔ i ⅓ części. Okrągłą formę do tarty wyłóż papierem i wyłóż ⅔ ciasta. na wierzchu posmaruj powidłami śliwkowymi a następnie dodaj obrane i pokrojone na mandolinie w cienkie plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny. Następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu jako kruszonkę, dodaj migdały oraz kandyzowaną pomarańczę. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.

                                                                                                      Świąteczne lizaki ciasteczkowe - (cake pops)

                                                                                                      Do ich przygotowania, będziemy potrzebować następujących składników:

                                                                                                      • Oreo double Creme
                                                                                                        • tabliczkę mlecznej czekolady (około 200g)
                                                                                                          • precelki m&m' s chocolate w różnych kolorach (zielone i czerwone obowiązkowo:))
                                                                                                            • patyczki pisaki Dr. Oetker smak czekoladowy i karmel

                                                                                                              Wykonanie:

                                                                                                              1. Oreo moczymy we wcześniej rozpuszczonej mlecznej czekoladzie.
                                                                                                                1. Przyklejamy nosek "na czekoladę" i wbijamy połówki precelków po bokach , tak aby imitowały poroże. Po schłodzeniu rysujemy pisakami oczka i buźkę.

                                                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości