Materiał promocyjny

BrzydUla w kuchni

Wszystkich urzekła rolą Uli Cieplak w serialu "Brzydula". Teraz wszyscy trzymamy za nią kciuki w "Tańcu z gwiazdami". Razem z Rafałem Maserakiem pewnymi krokami zmierzają do finału, który odbędzie się 16 czerwca. A już dziś mogliście zobaczyć ją w kuchni Dzień Dobry TVN w parze z Robertem Sową.

Pieczone pstrągi z pieczarkami i szałwią

Składniki dla 4 osób:

4 świeże, wypatroszone pstrągi (każdy o wadze ok. 350 g)

1 pęczek szałwii

2 łyżki masła

5 ząbków czosnku

100 g pokrojonego w paski wędzonego bekonu

2 pokrojone w kostkę czerwone cebule

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

1 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy do ryb Prymat

2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

1 pokrojona w ćwiartki cytryna

8 oczyszczonych, pokrojonych w cząstki świeżych pieczarek

Do smaku: przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, tymianek Prymat

1 pęczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone pstrągi naciąć z obu stron, natrzeć oliwą połączoną z czosnkiem, posiekanymi listkami szałwii, przyprawą do ryb i pieprzem. Ryby ułożyć na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Na oliwie i maśle podsmażyć cebulę, pieczarki, czosnek i bekon. Dodać prażone orzeszki piniowe i szczypior, całość doprawić do smaku tymiankiem i przyprawą Kucharek Gold. Pstrągi wraz z pieczarkami ułożyć na talerzach i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ciepłą bagietką ziołową lub czosnkową.

Zupa z rukoli z kremowym serem grzybowym

i suszonymi pomidorami

Składniki; dla 4 osób:

1,5 l bulionu z kurczaka Kucharek

2 pokrojone w wiórka cebule

2 pokrojone w wiórka białe części pora

3 obrane ząbki czosnku

1 pęczek rukoli

200 ml śmietany 36%

100 ml wytrawnego białego wina

2 łyżki masła

100 g kremowego serka grzybowego

8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów

1 bagietka czosnkowa

Przyprawa do potraw Kucharek

Grubo mielony czarny pieprz Prymat

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażyć cebulę, pora i czosnek. Pod koniec dodać umytą i posiekaną rukolę, wlać wino i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać kremowy serek grzybowy, a po kolejnych 5 minutach wlać bulion i śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną aromatyczną zupę podawać z suszonymi pomidorami i ciepłymi grzankami czosnkowymi.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości