Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese

Cristina Cateze
Fot. Jakub Kamiński / East News
Lubisz dania kuchni włoskiej i szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na bruschettę, tortillę z sałatka oraz fittatę. Sprawdź propozycje niezawodnej Cristiny Cateze.

Bruschetta

Składniki na bruschettę dla 4 osób

  • 2 opakowania tuńczyka
    • 8 kromek chleba wiejskiego
      • 2 limonki
        • 2 dojrzałe awokado
          • 8 pomidorków koktajlowych
            • 1 mała czerwona cebula
              • 1 papryczka chili
                • pęczek kolendry
                  • oliwa extra vergine
                    • świeżo zmielony czarny pieprz

                      Jak przygotować bruschettę

                      Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Miąższ przekładamy do miski za pomocą łyżki. Rozdrabiamy widelcem. Następnie dodajemy sok z limonki, posiekaną cebulę i chili. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie skrapiamy oliwą i dodajemy posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszkamy.

                      Chleb grillujemy. Na zrumienione kromki wykładamy gucamole, na wierzchu układamy tuńczyka. Skrapiamy pozostałym sokiem z limonki i oliwą.

                      Tortille z sałatką ziemniaczaną z fasolką szparagową, tuńczykiem, anchois, z sosem jogurtowym z kaparami i czosnkiem

                      Składniki na tortillę z sałatką na 4 porcje

                      • 4 tortille pełnoziarniste
                        • 300 g świeżej zielonej fasolki
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 20 kaparów
                              • 2 fileciki anchois
                                • tuńczyk
                                  • świeża mięta i pietruszka
                                    • 4 duże ugotowane ziemniaki
                                      • jogurt naturalny
                                        • sok z cytryny
                                          • oliwa z oliwek extra vergine
                                            • sól, pieprz

                                              Jak przygotować tortillę z sałatką

                                              Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj tuńczyka, posiekane zioła, posiekane kapary i anchois, wyciśnięty ząbek czosnku, fasolkę szparagową.

                                              Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z oliwą z oliwek extra vergine, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj, polej sosem. Na rozgrzanej patelni opiecz tortille.

                                              Serwuj jak lubisz: albo z dużymi nachosami z tortilli i sałatką podaną obok, lub zawiń sałatkę w tortillę. Udekoruj kawałkami tuńczyka i listkami ziół.

                                              Frittata

                                              Składniki na frittatę dla 4 osób

                                              • 2 opakowania tuńczyka
                                                • 300 g mozzarelli
                                                  • 6 jajek
                                                    • 2 łyżki startego Parmigiano Reggiano
                                                      • natka pietruszki
                                                        • 2 cebule dymki
                                                          • strużka oliwy z oliwy extra vergine
                                                            • sól, pieprz

                                                              Jak przygotować frittatę

                                                              Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z oliwą z oliwek i szczyptą soli.

                                                              Drobno posiekaj pietruszkę, włóż ją do miski z rozbitymi jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Całość ubijaj energicznie przez kilka minut, a kiedy dobrze się spieni, dodaj cebulę.

                                                              Rozgrzej na dużym ogniu patelnię z oliwą. Następnie przelej do niej masę jajeczną, zmniejsz ogień i mieszaj, aż jajka zaczną się ścinać.

                                                              Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i odsączonego tuńczyka, wyrównaj powierzchnię omleta i pozostaw na wolnym ogniu aż stwardnieje i się zarumieni. Złóż puszysty i złocisty omlet na pół i podawaj na ciepło.

                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                              Zobacz też:

                                                              Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                              Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

                                                              Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                              Autor: Jola Marat

                                                              Źródło: Cristina Catese

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości