Materiał promocyjny

Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

''Wielkie gotowanie'' - brownie z masłem orzechowym Ani Starmach
W TVN odbyło się "Wielkie gotowanie". Wśród zaproszonych gości byli m.in. Ewa Drzyzga, Michel Moran, Mateusz Gessler, Dorota Wellman i Ania Starmach. Ta ostatnia podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem na słodkie brownie.

Wielkie Gotowanie na antenie TVN

Podczas dwugodzinnego show w TVN pokazaliśmy, że gotowanie to przede wszystkim świetna forma rozrywki. Kulinarne wyzwania mogą być przecież idealnym antidotum i swoistą terapią, która pomaga nam w tych trudnych czasach. Zaraz po sobotnim wydaniu „Dzień Dobry TVN” rozpoczęliśmy "Wielkie gotowanie" z gwiazdami – Michelem Moranem, Mateuszem Gesslerem, Dorotą Wellman i Ewą Drzyzgą. Naszych mistrzów gotowania i pieczenia wspierała m.in. Ania Starmach, która upiekła pyszne brownie. Tylko nam zdradziła przepis na ten prosty i sprawdzony deser.

Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

Spód

  • 300 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao (może być inny rodzaj, od niego zależy smak brownie)
    • 200 g masła
      • 150 g cukru
        • 150 g mąki
          • 3 jajka
            • garść orzechów pekan lub innych twoich ulubionych orzechów

              Krem

              • 300 g mascarpone
                • 100 ml śmietanki 36%
                  • 50 g cukru pudru
                    • 250 g masła orzechowego
                      • szczypta soli

                        Przygotowanie:

                        1. Czekoladę i masło pokrój, umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej,
                          1. Jajka wymieszaj rózgą, dodawaj wąskim strumieniem czekoladę, dosypuj partiami mąkę, wymieszaj,
                            1. Orzechy posiekaj, dodaj do masy,
                              1. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm),
                                1. Piecz około 25 minut w 170 stopniach,
                                  1. Mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj masło i sól, ubijaj przez chwilę,
                                    1. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta,
                                      1. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny,
                                        1. Mniam!

                                          Zobacz także:

                                          „Wielkie gotowanie w TVN”. Ewa Drzyzga: "To idealny moment, żeby się uczyć od mistrzów"

                                          Cinnamon Rolls i Yorkshire pudding – idealne na Europejski Dzień Śniadania

                                          Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

                                          Autor: Adrianna Kowalczyk

                                          Konsultant: Paweł Jaskulski

                                          Materiał promocyjny
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości