Botwinka po tajsku? Czemu nie!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wzięła na warsztat botwinkę. Pojawiła się tarta z botwinką, pieczona botwinka z serem kozim i szynką parmeńską i zupa z botwinki, ale z mlekiem kokosowym. Daria nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła do naszej kuchni elementów kuchni tajskiej. Botwinka po tajsku? Musicie to sprawdzić!

Botwinka z mlekiem kokosowym, łososiem i limonką

Składniki:

1 l wywaru z jarzyn

500 g łososia bez skóry

1 puszka mleka kokosowego

500 g ziemniaków obranych ze skóry

2 pęczki młodej botwinki

sok z 2 limonek

1 łyżeczka syropu z agawy

1 papryczka chili

Garść liści kolendry

Sól, pieprz

3 szalotki drobno posiekane

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Liście botwinki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Botwinkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz w kostkę. Na oleju kokosowym usmaż drobno posiekaną szalotkę. Dodaj plastry botwinki i chwilę podsmażaj. Dodaj ziemniaki i całość zalej bulionem. Gotuj przez 8 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz liście botwinki. Na koniec dopraw sosem sojowym, dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki i syrop z agawy. Na koniec udekoruj papryczką chili i kolendrą.

Tarta z botwinką, serem feta i orzechami pinii

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 pęczki botwinki

1 opakowanie sera feta

30 g orzechów pinii

1 czerwona cebula

sól, pieprz

Świeżo mielona gałka muszkatołowa

2 łyżki jasnego sezamu

4 jajka

400 ml śmietany

1 łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania naczynia do tarty

Opcjonalnie: bułka tarta

Przygotowanie:

Naczynie do tarty wysmaruj oliwą z oliwek. Możesz dodatkowo posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną czerwoną cebulę. Botwinkę umyj dokładnie i obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plasterki i zostaw 2 liście – drobno je posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, śmietanę i jajka. Możesz całość dobrze wytrzepać trzepaczką. Naczynie do tarty wyklej ciastem francuskim. Nakłuj je widelcem. Następnie dodaj cebulę i pokrojoną w talarki botwinkę. Następnie dodaj pokrojone liście, ser feta i zalej całość masą jajeczną. Dodaj orzechy na wierzchu i sezam. Całość zapiekaj w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 40 minut.

Sałatka z awokado, krewetkami i botwinką

Składniki:

500 g krewetek

pęczek botwinki

2 miękkie awokado – muszą być miękkie

garść liści rukoli

garść liści szpinaku

1 zielony ogórek

1 ogórek małosolny

1 mango dojrzałe

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

Do dekoracji: starty parmezan

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie słupki. Kilka liści również drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę oraz czosnek. Dodaj botwinkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki oraz liście botwinki. Całość podsmażaj aż krewetki będą gotowe. Na koniec dodaj sos sojowy. Na półmisek wyłóż rukolę, szpinak i awokado pokrojone w łódeczki, botwinkę z krewetkami. Dodaj oba ogórki pokrojone w plastry lub w kostkę i mango pokrojone w łódeczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i na koniec dodaj parmezan.

Pieczona botwinka z kozim serem, szynką parmeńską i pesto

Składniki:

2 pęczki botwinki

100 g szynki parmeńskiej

garść orzechów włoskich

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

100 g koziego sera w roladzie 1 opakowanie pesto zielonego

sól, pieprz

10 suszonych pomidorów

3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wyłóż na papierze w całości. Obok dodaj kilka ząbków czosnku również w łupinach. Całość polej oliwą z oliwek, octem balsamicznym, dodaj soli oraz pieprzu. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Następnie przykryj botwinkę cienkimi plastrami szynki parmeńskiej i wstaw na kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyłóż na talerz, wyciśnij z łupin upieczony czosnek, dodaj kozi ser, suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki oraz dodaj orzechy. Na wierzchu zrób kleksy z zielonego pesto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości