Bolo de caco - przepis krok po kroku Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Bolo de caco to placek z kuchni portugalskiej, tradycyjnie przygotowywany na płaskiej płycie z bazaltowego kamienia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował go Piotr Kucharski. Przygotował też inne portugalskie pyszności. Sprawdź jego przepis. 

Bolo de caco - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300 ml wody,
    • 100 g upieczonych batatów,
      • 10 g świeżych drożdży,
        • 500 g mąki pszennej,
          • 10 g soli.

            Sposób przygotowania ciasta:

            1. W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć z batatami. Dodać mąkę i wszystko wymieszać.
              1. Następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
                1. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie podzielić na 6 części po 150 g.
                  1. Uformować okrągłe bułeczki i odstawić do wyrośnięci na 40 minut.
                    1. Rozgrzać patelnię i każdy z kawałków ciasta piec na patelni w ringu do ciasta.
                      1. Opiec równomiernie z obu stron na rumiany kolor.

                        Bolo de caco z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku

                        Składniki:

                        • 2 chlebki bolo de caco,
                          • 50 g masła,
                            • 1 mały pęczek pietruszki,
                              • 4 ząbki czosnku.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Chlebki przekroić w poprzek.
                                  1. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.
                                    1. Masłem wysmarować chlebki, złożyć i opiec na patelni żeby masło się rozpuściło.

                                      Bolo de caco z tunczykiem - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • 2 chlebki bolo de caco,
                                        • 2 steki z tuńczyka,
                                          • majonez,
                                            • garść rukwi wodnej,
                                              • masło czosnkowe,
                                                • sól i pieprz,

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Chlebki przekroić na połowę i posmarować masłem czosnkowym.
                                                    1. Steki z tuńczyka przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron przez 30-40 sekund i odstawić.
                                                      1. Chlebki wypełnić rukwią, steki pokroić w plasterki, nałożyć na chleb, delikatnie posmarować majonezem.

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości