Przepisy kulinarne

Bitwa o kuchnię. Natalia Nguyen

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Od ponad 8 lat zawodowo związana z architekturą i aranżacją wnętrz. Tworzy też własną biżuterię. Natalia Nguyen, prowadząca program „Bitwa o dom”, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z zielonej fasolki, kurczaka po meksykańsku oraz kruche ciasto podwójnie wiśniowe.

Zupa z zielonej fasolki

Składniki:

1 paczka Fasolki szparagowej Hortex

1 litr bulionu warzywnego

100 g szynki wędzonej

5 ziemniaków

2 marchewki

1 por

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

oliwa z oliwek

liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i por posiekać i poddusić na maśle i na oliwie. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki marchewki oraz Fasolkę szparagową Hortex. Całość dusić przez kilka minut. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem warzywnym i gotować. Na koniec pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę wrzucić do zupy, przyprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

2 paczki Mieszanki meksykańskiej Hortex

1 cały kurczak

1 cebula

1 limonka

olej do smażenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chilli

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka podzielić na części (skrzydełka, udka, podudzia, filety) i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz limonkę pokrojoną w plasterki. Całość odstawić na godzinę do zamarynowania. Po tym czasie obsmażyć kurczaka z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Później dodać zawartość dwóch paczek Mieszanki meksykańskiej Hortex i poczekać, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec kurczaka przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Podawać z ryżem.

Kruche ciasto podwójnie wiśniowe

Składniki:

2 paczki Wiśni Hortex

450 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

200 g cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać pokrojone na kawałki masło. Następnie zagnieść całość palcami, dosypując cukier, tak by powstała kruszonka. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody, połączyć z mąką i wyrobić ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze łyżkę wody). Dwie trzecie gotowego ciasta zawinąć w folię i włożyć na jakiś czas do lodówki, a resztę do zamrażarki.

Tymczasem jedną paczkę Wiśni Hortex przesmażyć z cukrem, by powstała konfitura, a drugą rozmrozić i odsączyć na sicie (sok dodać do wiśni na patelni).

Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Na wierzch nałożyć konfiturę i odsączone wiśnie, a dodatkowo starte (na tarce o dużych oczkach) ciasto przechowywane w zamrażarce. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC mniej więcej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości