Może ważyć nawet 24 kilogramów. Pełen kwasów tłuszczowych omega-3 dobroczynnych dla naszego serca i mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN łososia przyrządzali Joseph Seelesto, bardziej znany jako Józek oraz Robert Sowa. Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News
PRZEPIS JÓZKA:
Tatar z wędzonego Łososia norweskiego Limito
Składniki:
Wędzony Łosoś norweski Limito (200 g)
Świeży imbir (1 łyżeczka)
Oliwa truflowa (do smaku)
Jajka przepiórcze (6 szt.)
Ocet (1 łyżeczka)
Mus awokado:
Awokado (1 szt)
Limonka (1 szt)
Cukier puder (1 łyżeczka)
Sałatka do tatara
Pomidory (1 szt)
Kiwi (1 szt)
Kostka z mango (1 łyżka)
Sól, pieprz (do smaku)
Oliwa (do smaku)
Przygotowanie:
Wyporcjowanego wędzonego Łososia norweskiego Limito i obrany imbir kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie doprawiamy oliwą truflową.
Obrane awokado, skrapiamy sokiem wyciśniętym z całej limonki i posypujemy cukrem pudrem. Miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko w celu pozbycia się gródek.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Wypestkowane pomidory, obrane mango i kiwi kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy
Do patelni w niewielkiej ilości wody dodajemy odrobinę octu, a następnie wbijamy jajko przepiórcze. Czekamy do ścięcia białka, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Wykrajamy tworząc ładne jajko, przypominające jajeczko sadzone. W foremce wykładamy przygotowany tatar, smarujemy wierzch musem z awokado. Wyjmujemy tatar z foremki, delikatnie potrząsając. Na musie układamy przygotowane jajeczko, a obok tatara układamy sałatkę.
PRZEPISY ROBERTA:
Aromatyczny, pikantny krem z soczewicy i marchewki z wędzonym łososiem norweskim Limito
Składniki:
250 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
250 g ugotowanej w bulionie marchewki
2 obrane, pokrojone w kostkę cebule
3 łyżki klarowanego masła
1,5 l bulionu z kurczaka (lub warzywnego)
100 ml śmietany kremówki.
1 pęczek natki pietruszki
Sól, czarny pieprz, ostra papryka, kumin
200 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów malinowych
100 g gęstego jogurtu bałkańskiego
Sposób przygotowania:
Plastry wędzonego łososia norweskiego Limito pokroić w julienne (cienkie paseczki) i wymieszać z pomidorami i posiekaną natką pietruszki. W dużym rondlu na maśle podsmażyć cebulę, dodać marchew i soczewicę, dusić około 10 minut. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Pikantny krem z soczewicy i marchewki podawać z łyżką jogurtu bałkańskiego oraz wędzonym łososiem z pomidorami i pietruszką.
Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonego łososia norweskiego, z truskawkami, jajami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico
Składniki:
100 g rukoli
200 g wędzonej na zimno polędwicy z łososia norweskiego Limito
50 ml octu winnego 8 świeżych, pokrojonych w cząstki truskawek
50 g orzechów pekan
4 łyżki białego kremu balsamico
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność powtórzyć trzykrotnie.Na talerzu ułożyć umytą rukolę, pokrojoną w plastry wędzoną na zimno polędwicę z łososia norweskiego, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.
Chrupiące grzanki z pastą serowo - ziołową, jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem norweskim
Składniki:
12 tostów z ciemnego pieczywa wieloziarnistego
150 g serka śmietankowego
1 mały pęczek koperku
1 łyżka masła wiejskiego
3 jaja wiejskie
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek rukoli
250 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 łyżka oleju z pestek dyni
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Każdy tost posmarować serkiem śmietankowym połączonym z koperkiem i przyprawami. Przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem i ułożyć na tostach wraz z rukolą, kawałkami wędzonego łososia norweskiego i czerwoną cebulą. Przed podaniem skropić olejem z pestek dyni i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"