Przepisy kulinarne

Bezglutenowe zapiekanki z makaronem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wiele osób, które zmuszone były odstawić gluten, najbardziej boleje nad brakiem makaronu w diecie. Dlatego z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przychodzi Daria Ładocha! Wypróbujcie jej przepisy na: zapiekankę z makaronu kukurydzianego z łososiem, zapiekankę z makaronem ryżowym i kurczakiem oraz warzywną zapiekankę z makaronem gryczanym. Smacznego!

Zapiekanka z makaronu kukurydzianego z łososiem i świeżymi ziołami

Składniki:

150 g makaronu penne kukurydzianego

2 garście liści świeżego szpinaku

100 ml słodkiej śmietanki (36%)

50 g żółtego sera (może być salami)

70 g sera gorgonzola

200 g wędzonego łososia

10 pomidorków koktajlowych

10 oliwek czarnych

Świeżo mielony pieprz

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Sól do smaku

Kilka liści świeżej bazylii

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka posiekanej kolendry

2 łyżki orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Sery zetrzyj na tarce.

W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj sery i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą.

Na koniec dodaj wszystkie świeże zioła oraz szpinak.

Mieszaj aż szpinak straci swoją objętość.

Makaron ugotuj w ososlonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Następnie przecedź go i przepłucz zimną wodą.

Dodaj go do masy serowej wraz z wszystkimi przyprawami i wymieszaj.

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i dodaj wędzonego łososia na wierzch oraz pomidorki i czarne oliwki pokrojone w plasterki.

Piekarnik nastaw na funkcję grilla na 200 stopni.

Zapiekaj danie w piekarniku około 15 minut.

Podawaj udekorowane orzeszkami pinii.

Zapiekanka z makaronem ryżowym, kurczakiem, selerem naciowym i zapiekana z jajkiem

Składniki:

100 g makaronu ryżowego

1 cebula pokrojona w piórka

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski

2 kłącza selera naciowego pokrojonego na małe kawałki

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego

Sok z 1 limonki

1 łyżka syropu z agawy

200 g pieczarek pokrojonych w plastry

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

6 jajek

Szczypta soli

Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Makaron namocz w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.

Jeśli będzie twardy możesz podgotować go 5 minut.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy.

Podsmaż cebulę oraz czosnek.

Dodaj seler naciowy, pieczarki i podsmażaj aż będzie miękki.

Poczekaj aż warzywa odparują całą wodę.

W małej misce wymieszaj sok z limonki, syrop z agawy, sos sojowy i sos ostrygowy.

Zamarynuj kurczaka przez 15 minut a następnie obsmaż go z każdej strony na patelni razem z marynatą na dużym ogniu, tak by płyn odparował.

Wymieszaj warzywa z makaronem i kurczakiem.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Dwa jajka rozbełtaj w misce.

Dodaj sól, pieprz oraz część szczypiorku.

Do naczynia żaroopornego przełóż makaron z kurczakiem i warzywami i zalej powstałą masą jajeczną.

Na wierzchu rozbij jeszcze 4 jajka na sposób "sadzone" i posyp je pozostałym szczypiorkiem.

Zapiekaj całość w piekarniku aż jajka się zetną.

Pod koniec możesz ustawić wyższą temperaturę i odkryć zapiekankę.

Warzywna zapiekanka z makaronem gryczanym i orzechami włoskimi

Składniki:

150 g makaronu gryczanego

1 cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1/2 kalafiora

1/2 brokuła

2 marchewki

1 łyżka kaparów

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

Szczypta oregano

1 łyżeczka bazylii w przyprawie

Szczypta ziół prowansalskich

400 ml passaty pomidorowej

2 kule mozzarelli – 250 g

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Szczypta cukru

1 łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie

3 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki orzechów właoskich

Kilka liści świeżej pietruszki zielonej

Przygotowanie:

Makaron gryczany ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente a następnie zahartuj go zimną wodą.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i chwilę obgotuj by zmiękła.

Cebulę, czosnek i papryki pokrojone w słupki podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich i oregano.

Kalafior i brokuł pokrój na różyczki i zblanszuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli.

Warzywa wymieszaj z makaronem i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Passatę pomidorową wymieszaj z czerwoną papryką, solą, pieprzem, cukrem i bazylią w przyprawie.

Zalej nią warzywa.

Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry.

Dodaj kapary i całość posyp parmezanem.

Zapiekaj około 40 minut w piekarniku.

Podawaj udekorowane orzechami włoskimi z dodatkiem świeżej pietruszki zielonej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości