W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Karinę Kunkiewicz. Przygotowała dla nas placuszki z cukinii, doradę pieczoną w soli, pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.
Placuszki z cukinii
Składniki:
1 cukinia (ok. 300 g)
6-8 łyżek mąki pszennej
2 jaka
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
olej do smażenia
Do podania:
śmietana 22 proc. gęsta
łosoś wędzony w plasterkach
kapary (z ogonkiem)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw na chwilę żeby puściła sok. Odciśnij sok z cukinii, dodaj jajko, czosnek, sól i pieprz. Dodaj mąkę tak, aby ciasto było w miarę gęste. Smaż na rozgrzanym oleju aż placki będą rumiane. Podawaj z łososiem skropionym cytryną, śmietaną i kaparami.
Dorada pieczona w soli
Składniki:
2 wypatroszone dorady
2 kg soli morskiej gruboziarnistej
6 ząbków czosnku
natka pietruszki
garść listków mięty
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Ryby umyj i osusz. Czosnek, natkę i miętę umyj, osusz i rozgnieć w moździerzu, dodaj pieprz i oliwę, utrzyj na pastę. Żaroodporne naczynie wysyp solą na wysokość 3 cm. Dorady ułóż w naczyniu i delikatnie przysyp solą. Skrop łyżką wody. Ryby wstaw do nagrzanego na 200 st. C piekarnika i piecz 30-40 min. Za pomocą łyżki i widelca ściągnij z ryby solną skorupkę. Następnie usuń skórę, podawaj samo upieczone mięso.
Pieczone warzywa
Składniki:
2 duże marchwie
1 pietruszka
1 burak
1 batat
rozmaryn
oliwa
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
miód płynny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na słupki. Polej je oliwą, posyp i natrzyj wszystkimi przyprawami. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego. Piecz 25-30 min. do miękkości.
Beza z kremem mascarpone
Składniki:
500 ml śmietany 30 proc. słodka (w kartonie) do ubijania
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec stopniowo cukier. Wylej dwa osobne blaty bezowe na papier do pieczenia. Piecz ok. godzinę w 150 st. C. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połącz z mascarpone. Na spód bezy połóż krem i konfiturę. Przykryj drugim blatem. Udekoruj.