Ona - Polka, on rodowity Niemiec. Ona - pierwszy w Polsce „Masterchef”, on - największy fan jej tatara z łososia. O kim mowa? W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała potrawy prosto z niedawno wydanej książki kucharskiej. Jakie danie zaserwowałaby Thomasowi Andersowi, który z zaciekawieniem jej się przyglądał?Przepisy pochodzą z książki „Masterchef. Najlepsze przepisy Basi Ritz”.
Przystawka:
Tatar z łososia z awokado i marynowaną cukinią
Składniki dla 4 osób:
300 g fileta z łososia
1 awokado
5-7 cebulek dymek
Sok z 1 limonki lub cytryny
50 ml sosu sojowego
1 łyżka pasty wasali
Rzeżucha do przybrania
Kawior z łososia do przybrania, nie jest koniecznie potrzebny
1 cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziaranistej
Sposób przyrządzania:
Łososia posiekać nożem w bardzo drobną kosteczkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Aby zachować śliczny zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Ja zostawiam w miseczce również pestkę, podobno dzięki niej awokado nie brązowieje zbyt szybko.
Cebulki pokroić w cieniutkie krążki. Wymieszać sos sojowy z wasabi. Najlepiej włożyć wasabi do filiżanki i wlać łyżkę sosu sojowego, dokładnie wymieszać, dodać następną łyżkę sosu, a po połączeniu się składników- wlać resztę. W ten sposób unika się grudek.
Oliwę wymieszać z resztą soku z limonki i cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmarować plastry cukinii.
Krążek deserowy położyć na talerzu, włożyć do niego łososia, lekko przycisnąć łyżką. Dodać awokado, później kawior z łososia, krążki cebulki i rzeżuchę. Obok położyć plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową postawić w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.
Można też wszystkie składniki, łososia, awokado, cebulki, sos, wymieszać razem w miseczce, ułożyć w krążku, przycisnąć, przystroić kawiorem i rzeżuchą. Obok położyć cukinię. Nie wygląda to wtedy tak dekoracyjnie jak na zdjęciu, ale smakuje bosko i goście nie muszą sami mieszać potrawy na talerzach.
Zupa:
Krem z cukinii z zarumienionymi płatkami migdałów
Składniki dla 4 osób
4 małe cukinie o wadze ok. 400 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Ok. 400 ml wywaru drobiowego
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Natka pietruszki
Garść płatków migdałów
Sposób przyrządzania:
Cukinie umyć. Ok. 100 g pokroić w julienne, resztę w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać listki tymianku, czosnek i kostki cukinii, doprawić solą i pieprzem, zalać białym winem, poddusić. Dodać wywar i gotować do miękkości pod przykryciem.
Pietruszkę posiekać. Do ugotowanej zupy dodać śmietanę, zblendować. Dodać Julienie i posiekaną pietruszkę, gotować aż cukinia będzie ciepła.
Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu, lekko posolić. Posypać nimi zupę, serwować.
Danie główne:
Polędwiczki wieprzowe smażona w boczku w sosie śliwkowym
Składniki dla 4 osób
1 polędwica wieprzowa
8 plastrów boczku
olej do smażenia, np. rzepakowy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
1 cebula
1 marchewka
1 seler
Sparzona skórka z 1/8 pomarańczy
1 gałązka rozmarynu
Ok. 16 suszonych śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
Butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
Ok. 250 ml wywaru warzywnego
Sposób przyrządzania
Polędwicę wieprzową umyć, oczyścić z włókien i błon, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 8 części. Lekko doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek owinąć plastrem boczku.
Smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku z końcówka boczku, aby sklepić, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzić sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha. Zbędny olej zlać z patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić. Dodać pozostałe warzywa i je również zarumienić. Podlać wywarem, dodać zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy. Całość gotować aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedzić przez drobne sito, dodać powidła śliwkowe, dobrze wymieszać. Dodać śliwki, doprawić solą i pieprzem, gotować, aż śliwki będą miękkie.
Polędwicę ułożyć na talerzu, obok przełożyć śliwki polane sosem. Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.
Jeżeli checie wygrać książkę kulinarną pierwszego polskiego MasterChefa, weźcie udział w naszym konkursie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"