Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.Krem z selera i ziemniaka aromatyzowany oliwą truflową
Składniki (dla 4–6 osób):
600 g selera
1 mączysty ziemniak (ok. 200 g)
1 szalotka
2 łyżki klarowanego masła
1l wywaru z kury lub warzyw
200 ml mleka
70 g śmietany kremówki (30%)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa aromatyzowana truflą
Sposób wykonania:
Seler, ziemniaka i szalotkę obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa, lekko podsmażyć, zalać wywarem i mlekiem, dodać soli i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Dodać śmietanę, zagotować. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę gorącego mleka. Zupę podawać w ciepłych miseczkach lub głębokich talerzach.
Piersi z kurczaka na lekko pikantnym ragout z dyni
Składniki na ok. 4 porcje:
4 piersi z kurczaka ( ok. 150 g)
parę gałązek tymianku
1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
białe cebulki z 1 pęczka szczypioru
1 czerwone chili
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przetartego świeżego imbiru
1 łyżka konfitury z borówek leśnych
2 spore garście suszonych prawdziwków
ok. 250 ml wywaru z kury lub warzyw
sól morska w młynku
świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
sklarowane masło
Sposób wykonania:
Prawdziwki zalać gorącym wywarem i odstawić na ok. 20 minut. Dynię umyć, przekroić na 4 części, usunąć łyżką pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skórki. Pokroić równomiernie w kostkę. Cebulki szczypiorku pokroić w plasterki. Chili oczyścić z pestek i również pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać posiekany czosnek i chili. Po krótkim smażeniu, kiedy masło zacznie skwierczeć dodać cebulkę, chwilę zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i mieszając smażyć przez chwilę, ok. 2 minut. Dodać prawdziwki wraz z wywarem, w którym się moczyły. Dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 12 minut. Piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra / dół). Piersi umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i zrumienić mięso smażąc z każdej strony ok. 3 – 4 minut. W trakcie smażenia dodać na chwilę gałązki tymianku, wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Upieczone piersi z kurczaka podawać na ragout z dyni udekorowane tymiankiem.
Jabłka i gruszki pod kruszonką
Składniki
½ kg jabłek (kwaskowatych)
½ kg gruszek
sok z 1 cytryny
80 g suszonych wiśni lub żurawiny
2 cl rumu
100 g orzechów laskowych posiekanych
5-6 czubatych łyżek brązowego cukru
cynamon
imbir
odrobina gałki muszkatołowej
łyżeczka ekstraktu wanilii
Dodatkowo na kruszonkę:
100 g mąki
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Żaroodporne naczynie (może być duże, mogą być kokilki) wysmarować dobrze masłem. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w równe kostki. Polać sokiem z cytryny, dodać suszone wiśnie, rum, cukier, przyprawy i cukier. Wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Masło umieścić na mące i posiekać na kostki, a następnie rozetrzeć palcami, do powstania grubych grudek (kruszonki). Kruszonkę równomiernie rozłożyć na owocach, piec ok. 30 minut (kruszonka powinna być złocista). Serwować z lodami lub bitą śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"