Przepisy kulinarne

Banany w mleku kokosowym wzmocnią odporność

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które wzmacniają odporność: banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym, risotto z indykiem i młodymi warzywami, komosę ryżową z botwinką i prażonym słonecznikiem oraz ekspresową zupę dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów.

Banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym

Składniki:

puszka mleka kokosowego (400 ml)

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

1/2 kg truskawek

1/4 łyżeczki soli

2 banany

Przygotowanie:

W garnku gotujemy mleko kokosowe, dodajemy cukier i szczyptę soli. Dodajemy banany pocięte na 6 części i gotujemy tak, by banan się nie rozleciał. Przekładamy do szklanki lub pucharku w zalewie kokosowej. Obok dodajemy mus z truskawek i dekorujemy jedną truskawką w całości

Risotto z indykiem i młodymi warzywami

Składniki:

1 l wywaru z kurczaka lub wegetariańskiego

olej rzepakowy do smażenia

2 łyżki masła klarowanego

1 szklanka ryżu do risotto

garść zielonej pietruszki

250 g piersi z indyka

1 młoda marchewka

1 czerwona papryka

1 młoda cebulka

1 pomidor

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mięso drobno siekamy, warzywa kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso. Gdy się zetnie, dodajemy warzywa i mieszamy. Możemy dodać ulubione przyprawy naszych maluchów. Gdy warzywa są już delikatnie miękkie, wrzucamy ryż do risotto i mieszamy. Następnie dolewamy 1/3 wywaru i przykrywamy. Po paru minutach dolewamy kolejną część wywru i przykrywamy. Procedurę powtarzamy po raz trzeci i gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na sam koniec posypujemy świeżą zieloną pietruszką.

Komosa ryżowa z botwinką i prażonym słonecznikiem

Składniki:

1 pęczek młodej botwiny wraz z łodygami i liśćmi

1 szklanka komosy ryżowej

1 łyżka masła klarowanego

garść nasion słonecznika

garść zielonej pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Botwinę myjemy i odcinamy buraczki. Myjemy je dokładnie, obieramy i gotujemy na parze. W tym czasie gotujemy komosę ryżową. Resztę botwinki tniemy wraz z małą ilością listków na drobniejsze kawałki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy botwinkę wraz liśćmi. Dodajemy ugotowane i starte na tarce buraczki i chwilkę podsmażamy. Dodajemy komosę ryżową i wszystko energicznie mieszamy. Posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i zieloną pietruszką

Ekspresowa zupa dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów

Składniki:

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

2 łyżki czerwonej soczewicy

garść fasolki szparagowej

szczypta cukru brązowego

garść świeżego koperku

1 łyżeczka kozieradki

2 pomidory świeże

2 ząbki czosnku

1 marchewka

2 ziemniaki

1 l wody

sól

pieprz

1 cebula

Przygotowanie:

Jeśli do zupy dodajemy czerwoną soczewicę, musimy ją wcześniej namoczyć. Cebulę, czosnek i marchewkę drobno kroimy. Sparzamy pomidory, by pozbyć się skórki, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wypłukaną z wody, ziemniaki oraz fasolkę szparagową i mieszamy. Dodajemy kozieradkę. Następnie dodajemy wodę i gotujemy około 12 min. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 6 min. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości