Przepisy kulinarne

Bananowe babeczki czy naleśniki z pomarańczami?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Desery z pewnością są pyszne, ale wcale nie muszą być kaloryczne - zapewnia blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała miodowy jogurt z sosem jabłkowym, słoneczny koktajl, naleśniki pełnoziarniste z pomarańczami i bananowe babeczki bez tłuszczu. Skorzystajcie z jej przepisów!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Miodowy jogurt z sosem jabłkowym

Składniki:

3/4 szklanki jogurtu greckiego

1 jabłko

2 łyżki płynnego miodu (spadziowego)

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka rodzynków

Jogurt wymieszaj z łyżką miodu. Jabłko obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka. Dodaj resztę miodu, cynamon i odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Dodaj rodzynki. Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj. Wystudź. Do miseczki wlej jogurt, na wierzchu ułóż jabłka z sosem.

Słoneczny koktajl

Składniki:

1 banan

1 mango

1 szklanka truskawek

2 pomarańcze

gazowana woda mineralna

W wysokim dzbanku zmiksuj obrany banan z mango i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Połowę odlej, do reszty dodaj truskawki i dokładnie zmiksuj. Do obu koktajli dodaj wodę gazowaną- ilość zależy od upodobań i gęstości, jaką chcemy uzyskać. Do wysokiej szklanki wlej warstwę truskawkowego koktajlu, na niego delikatnie warstwę żółtą. Podawaj od razu.

Naleśniki pełnoziarniste z pomarańczami

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

3 jajka

szczypta soli

szczypta cukru

2 łyżki oleju

1 szklanka mleka

3 pomarańcze

1 łyżka miodu

Do podania (dowolnie): łyżka gęstego jogurtu, kilka malin…

Lekko ubij jajka, stopniowo-ciągle mieszając- wlej do nich mleko, dodaj olej. Połącz z mąką i solą. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (ewentualnie możesz użyć odrobiny oleju rzepakowego, gdyby naleśniki przywierały). 2 pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej miód, dodaj skórkę otartą z 1 pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałej sztuki, na nich ułóż plastry owoców. Smaż, aż sos się zredukuje, a pomarańcze będą miękkie. W razie konieczności dodaj odrobinę wody. Naleśniki pokryj sosem, podawaj z plastrami pomarańczy.

Bananowe babeczki bez tłuszczu

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki płatków owsianych

1 jajko

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

1/4 łyżeczki soli

2 banany

1/2 szklanki jogurtu 0% tłuszczu

1/2 łyżeczki cynamonu

W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę.

W drugiej połącz jogurt z jajkiem i rozgniecionymi (widelcem) bananami. Wymieszaj składniki mokre z suchymi, ciastem napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut w 180 oC.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości