Babeczki w męskim wydaniu

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Blogier kulinarny Szymon Czupkiewicz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne i kolorowe babeczki. Na stole pojawiły się: babeczki czekoladowe z miętą, babeczkowy suflet czekoladowy z pieczoną gruszką, czekoladowe babeczki o imbirowej nucie z dodatkiem kolorowego pieprzu, babeczki wytrawne z parmezanem i babeczki drożdżowe z owocami i kruszonką. Palce lizać!

 

 

 

Babeczki czekoladowe z miętą

Składniki:

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

1/2 gorzkiej czekolady

3/4 szklanki cukru pudru

szklanka groszków czekoladowych

szklanka mleka

1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju

2 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii

garść świeżej mięty

odrobina soku cytrynowego i wody

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem. Zaczynamy od zmiksowania jajek, dodajemy następnie olej, mleko i ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i 3/4 szklanki czekoladowych guziczków; wcześniej wymieszanych razem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę (czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofali). Garść świeżej mięty rozdrabniamy blenderem z dodatkiem wody (można użyć soku z cytryny).

Rozpuszczoną czekoladę i rozdrobnioną miętę dodajemy do gotowej masy, pamiętając ciągle o tym, że im więcej jest grudek, tym babeczki są lepsze. Do metalowej formy na babeczki wkładam papierowe papilotki, które następnie wypełniamy masą czekoladową. Pozostałymi guziczkami czekoladowymi posypujemy babeczki. Wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 min. aż babeczki wyrosną i ściemnieją. Babeczki można posmarować dżemem malinowym lub posypać cukrem pudrem. Można je także udekorować kremem zrobionym z ubitej kremówki, serka mascarpone i odrobiny cukru.

Na górę układamy np. kawałki truskawki, maliny, czereśni, wiśni, czy borówki i dekorujemy listkiem mięty.

Babeczkowy suflet czekoladowy z pieczoną gruszką

Składniki:

3 jajka

150 g czekolady (zazwyczaj używam czekolady deserowej, mlecznej i białej)

100 g masła

50 g mąki (najlepiej tortowej)

50 g cukru pudru

2 dojrzałe gruszki (mogą być gruszki w puszcze)

sok z połowy cytryny

starta skórka z cytryny

cukier trzcinowy

laska wanilii (może być olejek waniliowy lub cukier waniliowy)

Przygotowanie:

Obieramy gruszki i kroimy je na pół. Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy wanilią i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 min. i pieczemy w temperaturze 170-180 st. C. Jeżeli macie opcję grillowania, możecie ją włączyć.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło (można rozpuścić w mikrofali). Mieszamy. Do ubitych jaj wsypujemy mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem. Wkładamy pół upieczonej gruszki; lub mniejsze kawałki i zalewamy do wysokości ponad 3/4 foremki masą czekoladową. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy mniej więcej 7-8 min. do czasu aż suflet urośnie i się zrumieni.

Suflety możemy polać owocowym musem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Czekoladowe babeczki o imbirowej nucie z dodatkiem kolorowego pieprzu

Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka maślanki

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki oleju

2 jajka

2-4 cm świeżego imbiru lub niecałe opakowanie imbiru w proszku (skórki obranego imbiru możemy dodać do herbaty)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

masło do posmarowania foremek

różowy pieprz/chili

szczypta soli

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce łączymy składniki mokre. Wszystko mieszamy łyżką - aż składniki połączą się w jedną konsystencję. Jeżeli chcemy, aby babeczki nabrały ostrzejszego smaku, dodajemy ziarenka czerwonego pieprzu i szczyptę chili. Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Pieczemy przez 20 min. w 180 st. C. Gotowe babeczki można polać roztopioną czekoladą i posypać kilkoma ziarenkami pieprzu. Alternatywą podania jest krem czekoladowy przygotowany z 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem czekoladowy:

Składniki:

1/2 łyżeczki mielonego chili

150 g masła

2-3 łyżek mleka

250 g cukru pudru

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Można roztopić w mikrofali. Masło miksujemy 4-5 min. do uzyskania jedwabistej konsystencji. Dodajemy cukier puder w 2-3 partiach, za każdym razem dobrze miksując. Wlewamy mleko, stopniowo roztopioną czekoladę i chili. Ponownie miksujemy przez kilka minut aż masa nabierze głębokiego koloru czekoladowego. Kiedy babeczki ostygną, nakładamy krem. Opcjonalnie można posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili.

Babeczki wytrawne z parmezanem

Składniki:

3 jajka

100 ml mleka

100 ml oliwy z oliwek

180-200 g mąki

100 g tartego parmezanu

4 łyżeczki proszku do pieczenia

cytryna

mała garść tymianku

sól do smaku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ubijamy na pianę, dodajemy mleko i oliwę z oliwek. Ponownie ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan, tymianek, tartą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremki smarujemy masłem i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 20-22 min. do czasu aż babeczki będą zrumienione. Do ciasta możemy dodać kilka pokrojonych pomidorów suszonych, papryki i bazylii (zamiast tymianku). Inną alternatywą są pokrojone borowiki i pietruszka (zamiast cytryny) albo prażone orzechy włoskie i pasta curry.

Babeczki drożdżowe z owocami i kruszonką

Składniki:

30 g drożdży

szklanka ciepłego mleka

600 g mąki pszennej

6 łyżek cukru

2 jajka

szczypta soli

60 g masła

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem; do czasu aż się rozpuszczą. Dodajemy cieple mleko, 3 łyżki cukru, szczyptę soli oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pamiętajcie, aby ciasto przykryć czystą ściereczką. Następnie dodajemy 2 żółtka, pozostały cukier oraz część mąki (reszta mąki przyda nam się do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu). Wyrabiamy na początku łyżką, potem ręką. Na sam koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Dobrze jest, aby masło wklepywać w ciasto łyżką i nie ugniatać. Wtedy będziemy czuć fajny maślany posmak. Prószymy delikatnie mąką i odstawiamy na 30 min.

Dosypujemy odrobinę mąki i delikatnie ją wklepujemy. Tę czynność powtarzamy raz jeszcze w odstępie mniej więcej 15-minutowym. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą część mąki i delikatnie ugniatamy. Ciasto takie można także wstawić do lodówki i trzymać 1-2 dni pod przykryciem.

Formujemy kulki i wkładamy je w foremkach do pieczenia. Pozostałym białkiem dokładnie smarujemy babeczki z każdej strony. Nakładamy kawałki truskawek i posypujemy kruszonką (ugniecioną z kilku łyżek mąki, 3 łyżek cukru i 3 łyżek masła). Włączamy piekarnik i nastawiamy na 175 st. C. Pieczemy 25-30 min. do czasu zrumienienia się babeczek i kruszonki.

Babeczki drożdżowe można także upiec np. z szynką, czy serkiem topionym - wtedy proporcje składników są trochę inne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN