Artystyczna kuchnia alternatywna

W kuchni Dzień Dobry TVN - Ina Rybarczyk, blogerka kulinarna. Specjalnie dla naszych widzów przygotowała dziś: kopytka z batatów, wegański parmezan, jaglaną tartę kawową i czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli. Smacznego!

Kopytka z batatów

Składniki:

500 g puree z upieczonych batatów (ok. 2-3 batatów)

80 g skrobi z tapioki

ok. 100 g mąki kukurydzianej

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

duża szczypta soli himalajskiej

świeże liście szałwii

olej do smażenia

do podania: olej arganowy (lub inny olej o orzechowym aromacie), wegański parmezan

Przygotowanie:

Do miski wrzucam puree z upieczonych batatów, mąki, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagniatam w jednolite ciasto.

Ciasto przekładam na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Formuję z niego podłużne rolki, lekki podsypując je mąką (ciasto jest delikatnie i miękkie, dzięki temu kopytka będą delikatne). Następnie nożem wycinam skośne kopytka.

W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę. Kiedy woda wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam połowę porcji kopytek z batatów. Delikatnie mieszam łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuję kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 min od wypłynięcia wyłowić jednego i spróbować.

W międzyczasie, gdy kopytka się gotują, na drugą patelnię wlewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam listki szałwii. Listki szałwii smażę do delikatnego zmienienia koloru na ciemniejszą zieleń. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kopytka z podaję polane olejem arganowym, posypane wegańskim parmezanem, z dodatkiem smażonych liści szałwii.

Wegański parmezan

Składniki:

3 łyżki płatków migdałowych / migdałów bez skórki

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (bez dodatków)

szczypta kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do naczynia blendera i miksuję na mąkę.

Gotowy wegański parmezan przekładam do szczelnie zamkniętego słoiczka.

Jaglana tarta kawowa

Składniki:spód:

100 g rozpuszczonego oleju kokosowego

100 g syropu daktylowego / klonowego

200 g mąki gryczanej

120 g bezglutenowych płatków owsianych

40 ml espresso

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę mleka roślinnego. Tyle, by ciasto dało się uformować.

Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.

Spód tortownicy wyklejam ciastem - na wysokość ok. 3-4 cm (jak na tartę). Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.

Jaglany krem kawowy

Składniki:

150 g surowej kaszy jaglanej

350 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)

140 ml espresso

1 łyżeczka rumu

1 łyżka ekstraktu migdałowego

150 g świeżych daktyli (waga bez pestek)

30 g rozpuszczonego oleju kokosowego

szczypta soli

dodatkowo: orzechy włoskie, pokruszona gorzka czekolada bez dodatku cukru

Przygotowanie:

Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.

Kaszę jaglaną gotuję na miękko w 300 ml mleka roślinnego z dodatkiem espresso, rumu i ekstraktu migdałowego (ok. 30 min).

Masę jaglaną przekładam do malaksera. Dodaję świeże daktyle, pozostałe mleko roślinne, olej kokosowy i sól. Całość blenduję na gładką masę.

Gotowy krem nakładam na ostudzony spód. Całość posypuję pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i czekoladą. Wkładam do lodówki na 2-3, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

WSKAZÓWKI:

  • Mąkę gryczaną możesz zastąpić mąką kukurydzianą, bezglutenową owsianą czy jaglaną.
    • Możesz użyć tu suszonych daktyli. Zalej je gorącą wodą i zostaw godzinę. Następnie je z niej odsącz.
      • Możesz pominąć dodatek rumu, choć pięknie podkreśla on smak kawy.

        Czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli

        Składniki:

        350 g ugotowanej czerwonej fasoli

        75 g masła orzechowego (lub innego ulubionego)

        3 łyżki dobrej jakości kakao

        100-120 g syropu klonowego / daktylowego

        1 łyżka ekstraktu waniliowego

        kilka kropel ekstraktu migdałowego

        1 łyżeczka rumu (jeśli mus robimy dla dzieci, pomijamy ten składnik)

        szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek)

        dodatkowo: odrobina gorzkiej czekolady, bardzo drobno pokrojonej lub startej na tarce

        Przygotowanie:

        Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.

        Gotowy mus czekoladowy z czerwonej fasoli przekładam do miseczek lub mniejszych szklanek i posypuję kawałkami gorzkiej czekolady

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        Źródło: Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości