Materiał promocyjny

Artur Barciś bez retuszu

Artur Barciś. Bez cienia zażenowania przyznaje się, że nie potrafi samodzielnie wypełnić PIT-a, całą pensję od razu oddaje żonie. Sam aktor posiada wiele talentów. Niedawno pojawiła się na rynku jego biografia. To, że umie grać wiemy, ale czy potrafi gotować? W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył mu Tomasz Woźniak.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Krem pomidorowy

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 mały por

1 marchew

1 litr wody

1 puszka pomidorów w kawałkach

1 słoik odcedzonej Papryki smażonej Smak

2 łyżki Kaparów Smak

pęczek bazylii

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podsmaż w garnku kawałki pokrojonego czosnku na rozgrzanej oliwie. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zeszkli. Pokrojone na kawałki por i obraną marchew podsmażaj przez 2-3 minut, cały czas mieszając, aby wydobyć smak i aromat z warzyw. Taki zabieg zmieni oblicze całej zupy! Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.Wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę smażoną, wrzuć połowę posiekanej bazylii i całość z miksuj na jednolity krem. Na koniec dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz! Ponownie zagotuj, dodaj kapary, pozostałą cześć bazylii i podawaj.

Wrapy z rostbefem i chrzanem

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

300 g upieczonego rostbefu

4 łyżki śmietany 12%

2 łyżki Kremu chrzanowego Smak

1 łyżka musztardy

sok z ½ cytryny

sól i pieprz

2 łyżki oliwy

4 Ogórki konserwowe Smak

4 pszenne tortille

4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej

2 pomidory

Sposób przygotowania:

Rostbef pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Przygotuj sos, mieszając ze sobą śmietanę, chrzan, musztardę oraz sok cytrynowy. Do sosu dodaj posiekane bardzo drobno ogórki konserwowe, 2 łyżki oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej tortille przez kilka minut na suchej patelni lub w rozgrzanym piekarniku. Na środku każdej tortilli połóż plasterki rostbefu, nałóż 2 łyżki sosu, listek sałaty, pokrojone drobno pomidory i ściśle zawiń. Takie tortille są idealnym pomysłem na lunch w pracy lub wieczorną kolację. Zaproś znajomych, przygotuj takie tortille, a na pewno będą zadowoleni.

Sugestie:

Tortille możesz przygotować również z kurczakiem lub tuńczykiem z puszki. Pycha!

Chrzanowy humus

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

400 g odcedzonej ciecierzycy z puszki

1 ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

sok z 1 cytryny

1 łyżka Chrzanu tartego Smak

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki w proszku

mały pęczek pietruszki lub kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

Odłóż jedną łyżkę ciecierzycy, a pozostałą część zmiksuj w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodaj czosnek, sok cytrynowy oraz chrzan i ponownie zmiksuj. Przez cały czas miksując, stopniowo wlewaj oliwę, aby uzyskać kremową, dosyć gęstą konsystencję. Pasta powinna być na tyle gęstą, że można nakładać na kawałki pieczywa lub pity. Dopraw solą oraz pierzem do smaku.Pastę przełóż na głęboki talerz i rozsmaruj, tworząc w środku małe wgłębienie. Dodaj pozostałą ciecierzycą, skrop obficie oliwą, posyp papryką oraz posiekaną pietruszką. Podawaj z podgrzanymi chlebkami pita lub chrupiącym pieczywem.

Sugestie:

Humus jest fantastycznym dipem do surowych, chrupiących warzyw.

Spaghetti z suszonymi pomidorami

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

500 g spaghetti

4 ząbki czosnku

1 cebula

200 g ostrej kiełbaski

6 Pomidorów suszonych Smak

2 łyżki Kaparów Smak

garść Oliwek czarnych oraz zielonych Smak

1 puszka pomidorów

200g sera risotta

pęczek pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaraj się, aby był al’dente, czyli półtwardy - taki smakuje najlepiej. Aby mieć pewność, co jakiś czas próbuj makaron, aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco miękki. W tym czasie na patelnię wlej 3 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę i podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbaskę i podsmażaj przez kolejne kilka minut, aż stanie się chrupiąca. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, kapary oraz oliwki i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, przez cały czas mieszając. Dodaj pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż sos stanie się gęsty. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem, tak jak lubisz.Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, dodaj ser ricotta oraz posiekaną pietruszką. Przełóż na talerze i podawaj!

Sugestie:

Ostrą kiełbaskę możemy zastąpić szynką – pasuje idealnie.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości