Apetycznie! Leniwe z dyni z sosem śliwkowym

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi Tomasz Jakubiak. Kucharz przygotował takie smakołyki: leniwe z dyni z sosem węgierkowym, kaczkę w sosie wiśniowym czy smażoną chałkę ze swojskim twarogiem, dżemem malinowym i konfiturą pomidorową. Brzmi naprawdę dobrze!

Leniwe z dyni z sosem węgierkowym

Składniki:

500 g dyni piżmowej

500 g twarogu

500 g mąki

1 jajko

2 słoiki powideł węgierkowych

200 g cukru brązowego

500 ml śmietany 30%

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Upieczoną przez 30 minut w 180 stopniach dynię wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, jajkiem, mąką oraz 100 g cukru tak, aby masa była w miarę luźna. Dłońmi uformować z leniwe następnie je wyciąć i gotować aż do wypłynięcia na wierzch. Z reszty cukru robić karmel, dodać śmietanę i powidła węgierkowe, a następnie redukować 10 minut. Podawać zmieszane razem.

Kaczka w sosie wiśniowym z fondantem ziemniaczanym i czerwona kapustą z dżemem z czarnych porzeczek:

Składniki:

1 kacze udo

200 g ziemniaki

50 g masła

200 g czerwonej kapusty

1/3 słoiczka dżemu porzeczkowego

100 ml czerwonego wina

1/4 laski cynamonu

½ pęczka włoszczyzny

50 ml octu jabłkowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać i pokroić w plastry. Obsmażyć razem z kaczką następnie doprawić solą i pieprzem, podlać odrobina wody i dusić do miękkości. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry ok 1 cm, bardzo powoli dusić na maśle przewracając dopiero wtedy kiedy jedna strona się zrumieni i będzie chrupiąca. Posolić. Kapustę posiekać, przesmażyć na odrobinie masła, a następnie dodać cynamon. Dusić do jędrności. Na koniec dodać dżem z czarnych porzeczek. Wymieszać wszystko energicznie doprawić solą, pieprzem oraz octem jabłkowym.

Smażona chałka ze swojskim twarogiem, dżemem malinowym i konfiturą pomidorową:

Składniki:

1 plaster chałki

50 g masła

80 g twaróg wiejski

100 g pomidorów cherry

100 g cukru

100 ml octu jabłkowego

1 łyżka dżemu malinowego

60 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Chałkę obsmażyć na maśle, następnie zostawić do ostygnięcia.

Konfitura pomidorowa:

Z cukru zrobić karmel następnie wrzucić w całości pomidory i zalać octem. Redukować bardzo powoli na koniec wszystko zmiksować.

Twaróg wymieszać ze śmietaną i odrobina cukru. Na chałkę nałożyć przygotowany twaróg, dżem malinowy i konfiturę pomidorową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN