Materiał promocyjny

Ania Wyszkoni w kuchni Roberta Sowy

Ania Wyszkoni jest dumna ze swojej doskonałej figury, którą jak przyznaje - zawdzięcza wyłącznie genom. Twierdzi, że może jeść wszystko, na co tylko ma ochotę i nie utyje.

Orientalne gołąbki z mini kapusty włoskiej z pikantnym farszem z drobiu i pieczarek

podane na chrupiącej sałatce z kiełków i mango

Składniki dla 4 osób:

400 g mięsa mielonego z podudzi z kurczaka lub indyka

200g umytych, osuszonych i drobno posiekanych pieczarek

1 łyżka prażonych ziaren sezamu1 pęczka cebuli dymki 1 roztrzepane jajko 2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka oleju sezamowego

liście mini kapusty włoskiej

1 biała, pokrojona w kostkę cebula

1 posiekana w plasterki biała część pora 4 posiekane ząbki czosnku

1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat

100 ml słodkiego sosu sojowego

200 g świeżych kiełków soi, słonecznika i rzodkiewki

100 g pokrojonego w paseczki mango

1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru

1,5 l rosołu warzywnego Kucharek

Do dużego garnka z gotującym się rosołem warzywnym, włożyć liście kapusty i gotować 5 minut. Liście kapusty odcedzić, osuszyć i wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarek i pora, ostudzić i dodać do mielonego mięsa. Masę mięsną połączyć z jajkiem, olejem sezamowym i przyprawą do mięsa mielonego, całość dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany farsz ułożyć na liściach kapusty, dokładnie zwinąć gołąbki i ułożyć łączeniem do dołu na sicie przystosowanym do gotowania na parze. Sito z gołąbkami, ustawić na garnku z gotującym się rosołem warzywnym, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 30 minut.

Kiełki wymieszać z mango i marynowanym imbirem.

Aromatyczne gołąbki ułożyć na chrupiącej sałatce z kiełków i mango, skropić sosem sojowym i posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Pierś z kaczki podana na aromatycznej czerwonej kapuście z sosem truskawkowym

Składniki dla 4 osób:

3 piersi z kaczki, każda o wadze ok. 250 g

1 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki pikantnej przyprawy do drobiu Prymat2 łyżki miodu lipowego1 płaska łyżeczka marynowanego imbiru

1 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

2 główki czerwonej mini kapusty

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała, pokrojona w kostkę cebula

2 łyżki miodu pszczelego

1 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Czerwony ocet winny do smaku

1 szklanka rosołu warzywnego Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

2 łyżki białego kremu balsamico 300g mrożonych truskawek

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Mielony kardamon do smaku. Pozostała część marynaty

Świeże truskawki i kilka listków świeżej mięty do dekoracji

W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i dodać poszatkowaną kapustę. Wlać rosół warzywny, czerwone wino i miód, całość przykryć i dusić przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać ocet winny, doprawić do smaku i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje.

Piersi z kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę delikatnie naciąć na ukos.

Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Piersi zalać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zamarynowaniu kaczkę dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać na głęboką patelnię , dodać mrożone truskawki i krem balsamiczny, gotować na małym ogniu do momentu, aż jej objętość zmniejszy się o połowę, a następnie doprawić do smaku. Sos zmiksować, a następnie gotować, aż będzie gęsty.

Piersi kaczki smażyć na mocno rozgrzanej patelni skórką do dołu. Gdy skórka będzie miękka, a nadmiar tłuszczu wytopi się, przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie mięso przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.

Piersi z kaczki przełożyć na deskę i po kilku minutach pokroić na plastry. Mięso ułożyć na aromatycznej czerwonej kapuście i polać ciepłym sosem truskawkowym. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i miętą.

Surówka z białej mini kapusty z prażonymi orzeszkami pinii

Składniki dla 4 osób:

2 główki białej mini kapusty

1 twarde, winne jabłko starte na tarce o dużych oczkach

Sok z 1 cytryny

1 pokrojona w kostkę cebula

1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach

1 pęczka szczypiorku

1 pęczka natki pietruszki

Sól, cukier, biały pieprz Prymat do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

Starte jabłko, marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Z umytej i osuszonej kapusty, wykroić głąb, pokroić na paseczki i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek i orzeszkami pinii, doprawić do smaku.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości