Amaretto – jak i z czym pić włoski likier migdałowy? Przepis na wersję domową

Amaretto
Amaretto
Źródło: Cultura RM Exclusive/BRETT STEVENS/Getty Images
Amaretto to jeden z popularniejszych likierów, który pije się na całym świecie. Wysoka zawartość alkoholu sprawia, że najczęściej wykorzystuje się go jako składnik drinków. Istnieje jednak wiele innych, sprawdzonych sposobów na to, jak go pić. Można stosować go również podczas przygotowywania niektórych potraw. 

Amaretto jest chętnie kupowanym na całym świecie likierem o zawartości około 25–30% alkoholu. Choć oryginalne amaretto pochodzi z Włoch, obecnie likier ten jest również produkowany poza granicami tego kraju. W jego składzie najczęściej znajdują się migdały, wiśnie, morele lub brzoskwinie, wanilia oraz inne przyprawy, a czasem nawet zioła.

Amaretto – jak i z czym pić? Proste przepisy na drinki 

Włoski likier migdałowy to popularny składnik wielu drinków. Można dodawać go do innych mocnych alkoholi albo po prostu mieszać z sokami i napojami. Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów likieru, które można kupić w sklepach. Ten oryginalny, włoski to m.in. Amaretto Florence.

Amaretto można podawać:

  • w czystej postaci – podaje się je w temperaturze pokojowej, w kieliszkach o pojemności 60 ml,
    • z sokiem pomarańczowym lub wiśniowym – alkohol z sokami miesza się w proporcjach 1:1,
      • w drinku Hot Gold – należy wymieszać ze sobą 150 ml soku pomarańczowego, 60 ml amaretto oraz wycisnąć sok z ćwiartki cytryny,
        • w drinku Godfather – drink przygotowuje się, mieszając ze sobą 20 ml amaretto, 50 ml whisky oraz 100 g pokruszonego lodu.

          Włoski likier migdałowy – zastosowanie w kuchni 

          Likier amaretto można zastosować nie tylko podczas przygotowywania drinków. Niewielka ilość alkoholu sprawdzi się także do polania kurczaka, który dzięki temu zyska nieco bardziej wyrazisty smak. Często dodaje się go również w formie polewy do lodów lub domowych słodkich wypieków. Niektórzy uwielbiają polewać nim świeże, pokrojone warzywa i tworzyć przy jego użyciu sosy do sałatek. W Polsce najczęściej wykorzystuje się amaretto do nasączania biszkoptów podczas przygotowywania deseru tiramisu. 

          Czym zastąpić amaretto? 

          Smak włoskiego likieru jest niepowtarzalny i nie ma sensu próbować go zastępować czymś innym, zwłaszcza jeśli nie jest to konieczne. W przepisach na ciasta można jednak zamiast niego użyć np. ekstraktu migdałowego. Nawet kilka kropel wystarczy, aby nadać oryginalny i wyrazisty smak deserom. Przygotowując tiramisu, możesz zastąpić likier amaretto rumem albo nasączyć biszkopty kawą z dodatkiem kakao, a sam wierzch ciasta posypać drobno zmielonymi migdałami.

          Jak samodzielnie w domu zrobić amaretto? 

          Włoski likier migdałowy to alkohol, który może zmienić smak napoju czy dania nie do poznania. Nic więc dziwnego, że wiele osób stara się zrobić amaretto samodzielnie w domu. Cena butelki likieru dla niektórych może okazać się zbyt wysoka, szczególnie, jeśli ktoś zużywa go dużo i często przygotowywuje np. tiramisu.

          Warto spróbować przygotować taki alkohol samodzielnie. Z poniższego przepisu na amaretto wychodzi około 1 litr aromatycznego i pysznego likieru.

          Składniki:

          • 400ml wódki,
            • 350 ml brandy,
              • 200 ml wody mineralnej bez gazu,
                • 2 szklanki suszonych moreli,
                  • ½ szklanki płatków migdałowych,
                    • garść suszonych wiśni.

                      Składniki do dodania po miesiącu:

                      • 130 ml wody mineralnej bez gazu,
                        • 125 ml wódki,
                          • 125 ml brandy,
                            • 160 g brązowego cukru,
                              • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
                                • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Przygotuj dwulitrową butelkę i wrzuć do niej posiekane morele. Zalej je 200 ml wody.
                                    1. Po upływie dwóch godzin wrzuć do butelki płatki migdałowe oraz suszone wiśnie. Wlej wódkę i brandy. Szczelnie zamknij butelkę i dokładnie nią potrząśnij.
                                      1. Butelkę odstaw w suche, chłodne i ciemne miejsce. Raz na kilka dni dokładnie wstrząsaj zawartością.
                                        1. Po upływie miesiąca przecedź zawartość butelki, oddzielając owoce i płatki migdałowe od alkoholu.
                                          1. Na średnim ogniu podgrzej 130 ml wody i dodaj do niej brązowy cukier. Mieszaj, aby cukier się nie przypalił, aż do jego całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy mieszanka zgęstnieje, ściągnij ją z ognia.
                                            1. Do odcedzonego alkoholu dodaj pozostałą wódkę i brandy, a także ekstrakt waniliowy i migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej przygotowany wcześniej syrop cukrowy.

                                              Alkohol ponownie przelej do czystej butelki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Po około tygodniu amaretto będzie gotowe do spożycia. Pamiętaj, aby po otwarciu nie przechowywać go dłużej niż przez pół roku. 

                                              Smacznego!

                                              Zobacz wideo: Jak można przygotować gruszkową nalewkę?

                                              Jak można przygotować gruszkową nalewkę?
                                              Źródło: x-news

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                              Źródło zdjęcia głównego: Cultura RM Exclusive/BRETT STEVENS/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości